Data: 2007-02-07 10:51:44
Temat: Re: Sos śmietanowo-pomidorowy
Od: "vala" <v...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Do takiego połączenia kurczak + ryż/makaron nadaje się wiele sosów.
Ja proponuję:
- słodko-kwaśny (np.
http://www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_i
nt.php?id_p=9826 ... w
google wiele jest propozycji)
- śmietanowo - grzybowy (można zrobić z grzybów konserwowych, tylko trzeba
je najpierw poddusić i odparować ) :
10 dag suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)
2 cebule (20 dag)
1 szklanka bulionu
2 szklanki śmietany 18-procentowej
gałka muszkatołowa
papryka ostra i słodka
olej
sól, pieprz
Grzyby i cebulę podsmażyć na oleju, wlać bulion i mieszając, udusić.
Połączyć ze śmietaną, przyprawić papryką i gałką muszkatołową
- serowy lub serowo - śmietanowy np. z dodatkiem brokułów (kiedyś na grupie
był przepis z serków topionych ... w google jest dużo propozycji).
Pozdrawiam,
vala
|