Data: 2001-02-10 08:20:42
Temat: Re: Sos vinegret
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> Danka
>> wyciśnięty zabek czosnku ucieram z 1/2łyżeczki soli
>i cukru dodaję 1 łyżeczkę musztardy, cienkim strumyczkiem dodaję oliwę i
>dalej ucierając 1-2 łyżeczki soku cytrynowego(musi być konsystencja kremu)
>pozdr. Alex
>> s...@i...pl
>>
>
Ja robie podobnie, tylko niejako od konca - zgnieciony zabek
czosnku, troche miodu, troche soli, duzo musztardy, do tego sok z
cytryny powoli, niech sie to dobrze wymiesza, miod i musztarda
specjlanie. Potem wlewam oliwe z oliwek (njazielensza extra
virgin olive oil, jak ZA zielone, to dodaje troche
slonecznikowego). Najlepiej wrzucic do sloika z dobra zakretka
(jak nie jest dobra to sa efekty dodatkowe) i potrzasac dlugo.
Tak, jak pisze Alex - az bedzie kremowe, czyli taka emulsja.
Zauwazylam, ze jak sie za dlugo nie potrzasa, to sie topotem od
poczatku rozdziela i jest wiecej roboty...
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
|