Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news-fra1.dfn.de!newsfeed.ision.net!ision!newsfeed.freenet.de!newsfeed00.su
l.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.de!t-online.de!news.t-online.com!not-for-ma
il
From: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Spaghetti - jakies propozycje?:)
Date: Sun, 12 Sep 2004 13:16:31 +0200
Organization: T-Online
Lines: 50
Message-ID: <ci1b6c$365$00$1@news.t-online.com>
References: <ci19jk$fn9$1@walbrzych.wlb.vectranet.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1094987788 00 3269 4BueXlOOMGS1UDM 040912 11:16:28
X-Complaints-To: u...@t...de
X-ID: ZYveyGZTZeZz-4HyjsCHgUiW9IKoxBqu8sL7fxwY-iBlhiE7Lu2ywU
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:214480
Ukryj nagłówki
"Przemek Z" <z...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:ci19jk$fn9$1@walbrzych.wlb.vectranet.pl...
> Witam.
>
> Jako nowy na grupie (czytajacy od 2 miesiecy) serdecznie wszystkich witam.
>
> Z pewnoscia fachowcy tworzenia wszelakich wspaniałych potraw spedzaja
> teraz
> czas w kuchni przy przygotowywaniu niedzielnego obiadku, ale moze akurat
> ktos cos doradzi. Znajoma bedac we Wloszech przywiozla mi (i mojej lubej)
> makaronik spaghetti. Jako milosnicy kuchni wloskiej zawsze przyrzadzamy
> spaghetti a la Carbonara lub bolonese. :) Jednak ze wzgledu na slabosc do
> pikantnej kuchni poszukuje jakiegos pikantnego przepisu na Spaghetti :)
> Czy
> ktos z szanownych grupowiczow cos poleci?:)
>
> Serdecznie pozdrawiamy
>
> (Aga - siedzi obok) i Przemek :)
Moim ulubionym sposobem na wszelakie makarony jest: Podsmazyc kawalek drobiu
pokrojonego w kawalki na oleju z oliwek, dodac pokrojona papryke, cebule,
cukinie, brokuly, szpinak, pomidor (co akurat w kuchni sie znajdzie),
pokrojony lub zgnieciony czosnek, doprawic ziolami np. bazylia, oregano,
pietruszka lub od razu pesto, doprawic sola. pieprzem i papryka (jesli
akurat mam to laduje tam tez sucha papryczka chilli). Dolac wina czerwonego
lub octu balsamicznego. Makaron ugotowac jak zwykle, ruocic na to mieso z
warzywami i posypac parmezanem.
Ostatnio zrobilam tez cos takiego: Cukinie pokroilam w plastry i posolone,
popieprzone, popaprykowanie i posypane ziolami podsmazylam w oleju z oliwek
(smakuja tez super na zimno na chlebie). Sos byl serowy: cebulka z czosnikem
na olej, pozniej smietana wzgl. mleko i serek topiony, doprawic ziolam i
przprawami (jak wyzej), aha i mozna dodac pokrojona gotowana szynke i wino
biale, jesli sie ma. Cukinie mi. w celach optycznych, ulozylam na brzegu
talerza dookola, na srodek polozylam kepke rukolli, na to makaron, dalej sos
i parmezan.
Nie wiem jak wyglada Wasz bolognese. Ja czesto zamiast mielonego dadaje
tunczyka z puszki i kapary.
Co tez jest dobre i akurat jeszcze na czasie to makaron z kurkami. Jesli
jest zainteresowanie to zameldujcie sie, to podam przepis
Monika
U mnie dzis nalesniki zapiekane z pieczarkami i serem
|