Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Igor" <i...@1...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Spaghetti - jakies propozycje?:)
Date: Sun, 12 Sep 2004 17:51:31 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 33
Sender: i...@o...pl@igor.chr17.1000lecie.pl
Message-ID: <ci1r61$j97$1@news.onet.pl>
References: <ci19jk$fn9$1@walbrzych.wlb.vectranet.pl>
NNTP-Posting-Host: igor.chr17.1000lecie.pl
X-Trace: news.onet.pl 1095004161 19751 195.177.67.72 (12 Sep 2004 15:49:21 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Sep 2004 15:49:21 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:214505
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Przemek Z" <z...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ci19jk$fn9$1@walbrzych.wlb.vectranet.pl...
>Jednak ze wzgledu na slabosc do
> pikantnej kuchni poszukuje jakiegos pikantnego przepisu na Spaghetti :)
Czy
> ktos z szanownych grupowiczow cos poleci?:)
>
> Serdecznie pozdrawiamy
>
> (Aga - siedzi obok) i Przemek :)
Witam.
Jako osoba - podobnie jak Wy - lubiąca pikantne potrawy też swojego czasu
szukałem przepisu na typowe spaghetti z ostrą nutą...
...im znalazłem doskonały przepis: Spaghetti putanesca. Putanesca znaczy
kurtyzana i tak jak ona kiedyś, dziś to spaghetti dostarcza mocnych wrażeń:)
A zatem - niezbędne będą następujące składniki:
Puszka pomidorów pelatti (ale inne też mogą być i to nawet już pokrojone, ja
użyłem zwykłych z dawtony na 1,6zł:), 1 większa cebula, garść czarnych
oliwek, łyżka kaparów, 1 lub 2 papryczki czuszki w zależności od upodobań, 2
ząbki czosnku oraz kilka filecików anchois oraz parmezan i oliwa.
Na oliwie przesmażam cebulę aż się zeszkli dodaję pokrojone anchois, oliwki,
kapary, czuszkę, smażę chwilę, następnie dorzucam czosnek i ponownie chwilę
przesmażam. Następnie dodaję pomidory i dusze to wszystko na małym ogniu
10 - 15 minut, po czym wrzucam zahartowany makaron do sosu i mieszam aż
osiągnie odpowiednią temperaturę. Na koniec posypuję parmezanem.
GOTOWE!!
Smacznego
Pozdrawiam
Igor
|