Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Joanna Gacka" <j...@w...com-media.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Spaghetti letnie
Date: Sat, 2 Aug 2003 20:25:22 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <bggvna$i7v$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bggsos$6i7$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: cmodem141-160.otvk.olawa.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1059848747 18687 80.48.204.131 (2 Aug 2003 18:25:47
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 2 Aug 2003 18:25:47 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:168120
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Poziomka" <p...@e...com> napisał w wiadomości
news:bggsos$6i7$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam wszystkich! :-))))
> Dziś na obiad zrobilam spaghetti na lato. Bardzo dobre, Ogrowi trzesly sie
> uszy. :-))):
a ja zrobilam takie cos - tez do spaghetti (choc dzisiaj z takimi wielkimi
muszlami jedzone)
1 cukinia
1 baklazan
3 cebule
4-5 duzych, dojrzalych pomidorow
kilka pieczarek
nac selera i pertruchy
swieza bazykia
odrobina koncentratu pomidorowego
4 zabki czosnku
do posmarowanego olejem gara wrzucamy pociapany na plasterki czosnek - jak
sie aromat rozchodzi ladnie, to dorzucamy cebule pokrojone w piorka,
przykrywamy i na malenkim ogniu podduszamy
jak sie cebula zeszkli, dorzucamy obrane ze skorki pomidory, pokrojone w
kosteczke i dusimy az sie rozpadna (no tak prawie), dosypujac suszona
bazylie, kawalki pieczarek i podziabana natkie selera (jeszcze lepiej seler
naciowy) - w razie potrzeby dolewamy wody, ale nieduzo bo pomidory
wypuszczaja soczek
w miedzyczasie kroimy na kawalki cukinie i baklazana - tego ostatniego
zasypujemy sola i jak pusci sok, to przeplukujemy.
Kiedy juz w garnku zrobi sie cos w rodzaju dosc gestego sosu, dorzucamy na
jakies 7 - 12 min kawalki cukinii i baklazana. Doprawiamy sola, pieprzem,
koncentratem pomidorowym, ew. granulowanym czosnkiem.
Sosik wyszedl aromatyczny, zwlaszcza, gdy po wylaniu na makaron zostal
potraktowany swieza bazylia i natka pietruchy.
Mam wrazenie, ze bedzie tez swietnie smakowal z makaronem razowym.
J.
|