Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinte
rnet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Blancanieves" <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sposób na bakłażany :)(P)
Date: Tue, 26 Aug 2003 16:46:07 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <bifrrv$qm5$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bifeha$ktf$1@nemesis.news.tpi.pl>
<1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: host18-80-48-92.limes.com.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1061909185 27333 80.48.92.18 (26 Aug 2003 14:46:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 26 Aug 2003 14:46:25 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:171297
Ukryj nagłówki
Danie bakłażanowe:
Przepis jest zasłyszany od Cioci Krysi
Składniki:
2-3 bakłażany
2 papryki
2 cebule
czosnek (kto ile lubi)
2 pomidory
0,5 kg miesa mielonego
żółty tarty ser
1 jajko
śmietana
sól, pieprz
1. Bakłażany kroje w wzdłuż, sole i odstawiam na pół godziny.
Następnie pakuje je w folię aluminiowa i odstawiam na pol godziny do
gorącego piekarnika (robią się wtedy miękkie).
2. Cebulę kroję w talarki, podsmażam. Dodaje także czosnek.
3. Pomidory trzeba "wypestkować" i podsmażyć.
4. Paprykę kroje w małe kwadraciki i także podsmażam.
5. Bakłażany po wyjęciu z pieca tez odsmazam.
6. Mięso doprawiam i także podsmażam.
7. Odsmazone: bakłazany, paprykę, cebulę, mięso, pomidory wkładam do
naczynia żaroodpornego i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 40
minut.
8. W tym czasie jajko wbijam do śmietany, dodaje soli, pieprzu i
startego sera. Zalewam tym bakłażany (po 40 minutach ich samotnego
pieczenia) i pieke jeszcze 10 minut.
Robiłam to danie pare razy, jest nieco mozolne w przygotowaniu, ale
bardzo smaczne!
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
|