Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!niusy.onet.pl
From: "" <e...@W...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sposób na bakłażany :)(P)
Date: 27 Aug 2003 09:43:38 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 49
Message-ID: <1...@n...onet.pl>
References: <bifrrv$qm5$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1061970218 10412 192.168.240.245 (27 Aug 2003 07:43:38 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Aug 2003 07:43:38 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 149.156.28.2, 213.180.130.12
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98; KATIESOFT 6.0)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:171353
Ukryj nagłówki
> Danie bakłażanowe:
> Przepis jest zasłyszany od Cioci Krysi
>
> Składniki:
> 2-3 bakłażany
> 2 papryki
> 2 cebule
> czosnek (kto ile lubi)
> 2 pomidory
> 0,5 kg miesa mielonego
> żółty tarty ser
> 1 jajko
> śmietana
> sól, pieprz
>
> 1. Bakłażany kroje w wzdłuż, sole i odstawiam na pół godziny.
> Następnie pakuje je w folię aluminiowa i odstawiam na pol godziny do
> gorącego piekarnika (robią się wtedy miękkie).
> 2. Cebulę kroję w talarki, podsmażam. Dodaje także czosnek.
> 3. Pomidory trzeba "wypestkować" i podsmażyć.
> 4. Paprykę kroje w małe kwadraciki i także podsmażam.
> 5. Bakłażany po wyjęciu z pieca tez odsmazam.
> 6. Mięso doprawiam i także podsmażam.
> 7. Odsmazone: bakłazany, paprykę, cebulę, mięso, pomidory wkładam do
> naczynia żaroodpornego i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 40
> minut.
> 8. W tym czasie jajko wbijam do śmietany, dodaje soli, pieprzu i
> startego sera. Zalewam tym bakłażany (po 40 minutach ich samotnego
> pieczenia) i pieke jeszcze 10 minut.
> Robiłam to danie pare razy, jest nieco mozolne w przygotowaniu, ale
> bardzo smaczne!
>
> Pozdrawiam serdecznie,
> Kasia
>
>
dzięki za przepis Kasiu, na pewno wypróbuje bo brzmi smakowicie ale chyba
dopiero w sobote, w zwykły dzień wcześniej padłabym z głodu łykając ślinkę ;-)
pozdrawiam
emma
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|