Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.task.gda.pl!newsfeed.gazeta.pl!ne
ws.onet.pl!not-for-mail
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sredniowieczne slodycze
Date: 16 Mar 2004 12:05:07 GMT
Organization: news.onet.pl
Lines: 29
Sender: w...@o...pl@pawlacz.stock9.one.pl
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <4...@b...com>
<2...@n...onet.pl> <c36hj4$fpu$1@news.onet.pl>
<2...@n...onet.pl> <c36o1a$n37$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pawlacz.stock9.one.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1079438707 21376 80.72.34.43 (16 Mar 2004 12:05:07 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Mar 2004 12:05:07 GMT
User-Agent: Halime (MacOSX)/1.0rc2b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:195248
Ukryj nagłówki
In <c36o1a$n37$1@news.onet.pl> Shrek wrote:
>> Kutia to potrawa związana z określonymi śwętami. Nie wiem od kiedy.
>> Nie wiem też, na ile mak był używany u nas w średniowieczu do potraw (
> Wedlug
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Kutia jest to potrawa tradycyjna i jako
> sie okazuje niekoniecznie z maku, tylko moze byc tez z przenicy.
Kutia to przede wszystki potrawa z pszenicy. Samo słowo "kutia" odnosi
się tu do pszenicy. Mak jest tylko okrasą. Pszenica z miodem bywała z
pewnością wówczas jadana, ale wydaje mi się to danie dość pospolite, że
nie powiem ordynarne.
>> Truskawki przyszły znacznie później.
> No to poziomki, albo wisnie. Jaki problem? A jakie to mniam jest :D
na pewno znali racuchy z jabłkami. ;-(
>> Pierogi są międzynarodowe,
> Niby tak, bo sie upowszechnily, ale w takiej formie, to juz raczej w
> naszej okolicy. W kazdym razie nigdzie owocowych pierogow poza naszym
> regionem nie spotkalem.
Znane są przynajmniej w całej środkowej Europie. Coś mi świta w głowie,
że do nas przyszły z Austrii.
Władysław
|