Data: 2004-03-16 12:05:07
Temat: Re: Sredniowieczne slodycze
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In <c36o1a$n37$1@news.onet.pl> Shrek wrote:
>> Kutia to potrawa związana z określonymi śwętami. Nie wiem od kiedy.
>> Nie wiem też, na ile mak był używany u nas w średniowieczu do potraw (
> Wedlug
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Kutia jest to potrawa tradycyjna i jako
> sie okazuje niekoniecznie z maku, tylko moze byc tez z przenicy.
Kutia to przede wszystki potrawa z pszenicy. Samo słowo "kutia" odnosi
się tu do pszenicy. Mak jest tylko okrasą. Pszenica z miodem bywała z
pewnością wówczas jadana, ale wydaje mi się to danie dość pospolite, że
nie powiem ordynarne.
>> Truskawki przyszły znacznie później.
> No to poziomki, albo wisnie. Jaki problem? A jakie to mniam jest :D
na pewno znali racuchy z jabłkami. ;-(
>> Pierogi są międzynarodowe,
> Niby tak, bo sie upowszechnily, ale w takiej formie, to juz raczej w
> naszej okolicy. W kazdym razie nigdzie owocowych pierogow poza naszym
> regionem nie spotkalem.
Znane są przynajmniej w całej środkowej Europie. Coś mi świta w głowie,
że do nas przyszły z Austrii.
Władysław
|