Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!niusy.onet.pl
From: "Lama" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Stary Dębski napisał/Re: Do starego Dębskiego
Date: 28 Aug 2003 00:20:36 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 37
Message-ID: <1...@n...onet.pl>
References: <m6svefola3sk$.dlg@czarodziejka.net>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1062022836 25053 192.168.240.245 (27 Aug 2003 22:20:36 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Aug 2003 22:20:36 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 62.87.140.27, 213.180.130.16
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:171505
Ukryj nagłówki
> Dnia Wed, 27 Aug 2003 19:03:06 +0200, Waćpanna lub Waćpan sernik, w
> wiadomości <biio9q$o79$1@atlantis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
>
> [ciah]
>
> > sernik
>
> Jeśli chodzi o ser, to zawsze kojarzy mi się z nim taki przepis, na leniwe
> pierożki. Niby banalne, ale wiele osób nie wie jak zrobić, bądź myli leniwe
> z kopytkami.
>
> Na moją 5osobową rodzinkę:
>
> 1kg sera białego półtłustego
> 6 jaj
> 300g mąki krupczatki
> 50 gramów margaryny
> sól
>
> Ser przekręcamy przez maszynkę, najlepiej, żeby nie był zbyt mokry.
> Miksujemy jajka z margaryną, do tego przekręcony ser i na końcu mąka z solą.
> Ciasto musi mieć taką konsystencje, żeby uturlać cienkie wałeczki i odcinać
> małe skośne pierożki. Wrzucać na wrzącą wodę, niech wypłyną. Najlepsze z
> roztopionym masłem, a moi bracia posypują dodatkowo cukrem.
>
> --
> Pozdrawiam, Ti`Ana
Popieram, też takie robię, pycha. Potrawa ma tylko jedną wadę: ile bym nie
wzięła składników (x2, x3 itd ...), zawsze wychodzi za mało... Nawet
naleśników zdarzało mi się zrobić pod dostatkiem, a tego nigdy!
Pozdrawiam
Lama
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|