Data: 2000-05-16 16:55:19
Temat: Re: Steak w sosie koniakowym
Od: Gruby<j...@p...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Tue, 16 May 2000 07:08:40 GMT, "Malgosia Sularczyk"
<m...@p...bg.univ.gda.pl> wrote:
>
>Gruby napisa?(a) w wiadomo?ci: ...
>po polsku prosze, blagam!
>
>Margola
>
>
OK myslalem ze mi sie upiecze... ;->
Poledwica w sosie koniakowym
- 1 funt poledwicy wolowej lub wieprzowej pocietej na 2cm grubosci
medaliony
- 2 lyzki masla
- 1/4 szklanki rosolu ( wolowy lub z kurczaka)
- 1 duuuuza lyzka koniaku
- 1 zabek czosnku
- 1/4 szklanki smietany
- 1/2 lyzeczki bialego pieprzu
- koperek
Rozpusc maslo na patelni ( najlepiej zeliwnej ) dodaj mieso i smaz
je az sie ladni zbrazowi po obu stronach - przeloz na talerz i
trzymaj w cieplym miescu.
Na patelnie wlej rosol , koniak i czosnek i gotuj na srednim ogniu
przez 2-3 minuty . Zdejmij patelnie z ognia i powoli dodaj smietane
(zeby sie nie zwazyla).
Wloz mieso z powrotem na patelnie i smaz przez nastepne 2-3
minuty na malym ogniu.
Przeloz mieso na talerz posyp pieprzem i koperkiem.
Uffffffffffff...
Gruby.
|