Data: 2006-03-11 16:41:45
Temat: Re: Stek
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Skrapi" <m...@-...pl> wrote in message news:duq8ua$qhr$2@news.mm.pl
> Jesli ktos ma chwilke to bardzo prosze o podeslanie jakiegos ciekawego
> przepisu na stek.
> Jesli mozna to przepis jak dla calkowitego laika (czyli mnie).
Wziac gruby kawalek wolowej poledwicy bez kosci - to co sie nazywa po
angielsku "boneless rib eye steak" a chyba "antrykot" po PL. Umyc,
wysuszyc i pozostawic w temperaturze pokojowej na ok 30 minut.
Rozgrzac piekarnik do ok 260-270C (goracy) i wlozyc don duza zeliwna
patelnie, tak 25-30 cm srednicy na jakies 10-15 minut - musi sie dobrze
rozgrzac.
Stek posmarowac olejem (nie oliwa z oliwek) nieco po obu stronach i posypac
sola oraz swiezo zmielonym czarnym pieprzem. Wyjac patelnie z piecyka -
piecyka nie wylaczac (uwazac - patelnia jest bardzo goraca ), postawic na
duzym plomieniu gazu i natychmiast wrzucic stek. NIE RUSZAC GO PRZEZ 30-40
sekund. Po czym odwrocic jednym ruchem (za pomoca szczypiec) i ponownie NIE
RUSZAC PRZEZ 30-40 sekund po czym patelnie ze stekiem wlozyc do piecyka i
podpiec przez 2 minuty (3 minuty jak ktos lubi mniej krwisty) i przewrocic
stek na drug strone i powtorzyc pieczenie przez 2 lub 3 minuty. Patelnie ze
stekiem wyjac, przelozyc stek na polmisek, luzno przykryc folia aluminiowa i
dac postac przez 2-3 minuty (WAZNE ABY POSTAL...) Najlepiej podawac
pokrojony w ukosne (pod katem) plastry w poprzek wlokien.
To jest przepis "telewizyjny" (Good Eats w hamerykanskiej TV) ale znakomity
IMO. Czym lepszy antrykot tym lepszy wynik :-)))
--
><eM eL><
|