Data: 2002-10-01 18:48:40
Temat: Re: Strogonow
Od: "halszczak" <h...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Polędwica "Boeuf Stroganow".
50 dag polędwicy wołowej, 2 dag suszonych grzybów, 1 dag mąki, smalec, 2
cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3/4 szklanki śmietany, sól, pieprz
i papryka mielona do smaku.
Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć i pokroić w paseczki. Z polędwicy
zdjąć błonę, pokroić na kawałki grubości 1 cm, następnie w paski długości 4
cm, oprószyć mąką, włożyć na silne rozgrzany tłuszcz, zrumienić. Drobno
pokrojoną cebulę usmażyć i dodać do mięsa razem z grzybami, koncentratem
pomidorowym i śmietaną. Dusić kilka minut i doprawić do smaku.
Podawać z ziemniakami, kluskami, sałatą zieloną, surówkami.
Równie dobre jest z wieprzowinki, a zamiast suszonych można dać świeże
grzybki (nawet pieczarki, chociaż smak nie ten sam). I BROŃ BOŻE NIE SMAŻYĆ
NA OLEJU!!!!!!
Smacznego Artur.
|