Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "batory" <b...@p...beztego.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Studenckie jedzenie (tanio i szybko)
Date: Fri, 24 Feb 2006 13:57:26 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <dtmvvh$e1f$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <dtmolr$2i0$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: cxa58.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1140785969 14383 83.19.134.58 (24 Feb 2006 12:59:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 24 Feb 2006 12:59:29 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:261167
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Benerit" <b...@c...pl> napisał w wiadomości
news:dtmolr$2i0$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
>
> Jestem studentem i sam sobie gotuję i od pewnego czasu znudzily się mnie
> wciąż te same potrawy. No bo ile można jejść jajecznikę, ryż z sosem,
> makaron z smażonym mielonym mięsem, ziemniaki, frytki, czy tosty :)
> Czasem w przypływie entuzjazmu zrobi się rosołek lub sałatkę z tuńczyka...
>
Drób jest bardzo tani, zwłaszcza taki z kościami.
Podam jak z indyczej szyi (albo może być skrzydło, albo kurczęcia nogi,
ostatecznie tzw porcje rosołowe - ale tam mało mięsa) zrobić 3 obiady. Szyję
(czy tam inne drobiowe fragmenty) wkładamy do garnka z zimną wodą, powoli
doprowadzamy do wrzenia, po czym solimy, dodajemy marchewkę, pietruszkę (po
1 sztuce) i kawałek selera. Gotuje się aż zmięknie. Odcedzamy, studzimy.
Starannie obieramy mięso od kości. Kawałki w miarę zgrabne - do jednej
miseczki (czy tam co masz), farfocle - do drugiej. natomiast rosół dzielimy
na 3 części. W pierwszej gotujemy 1-3 ziemniaki pokrojone w kostkę, dodajemy
warzywa z rosołu też w kostkę (jak się ziemniaki ugotują) i śmietany do
smaku - i to jest obiad numer 1. Drugą część przyprawiamy majerankiem, gałką
muszkatułową i imbirem, można podprawić mąką i wkładamy tam to mięso takie
bardziej poszarpane - i t jest obiad nr 2 - flaczki drobiowe, jemy z
chlebem. Z trzeciej części robimy sos potrawkowy (masło rozetrzeć z mąką -
mniej więcej po łyżce, rozrobić gorącym rosołem, zagotować), wkładamy do
niego te zgrabniejsze kawałki mięsa. Jemy z ryżem i ew. z jakąś surówką.
Pozdrawiam - Agnieszka
P.S. Można również zrobić melkę albo fitkę, ale o tym to już pisałam.
|