Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Poziomka" <p...@e...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Surówki
Date: Thu, 7 Aug 2003 23:17:40 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 51
Message-ID: <bgufgh$2qs$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <7...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pq145.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1060290898 2908 217.99.0.145 (7 Aug 2003 21:14:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 7 Aug 2003 21:14:58 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:169138
Ukryj nagłówki
Użytkownik <h...@W...pl> napisał w wiadomości
news:7a2b.0000037c.3f32bbe3@newsgate.onet.pl...
Chciałam zacząć od surówek z których jedzą
> tylko tą z kiszonej kapusty lub mizerie, czy zna ktoś pyszny, wypróbowany
> przepis na surówke bez dodatku octu i ziół?
pewnie musztarda, nie bardzo? Nie znam sie po prostu.
Z bialej kapusty:
kapusta biala
majonez
musztarda
sol
pieprz
Robie sos (majonezu np. 3 lyzki a musztardy 3 lyzeczki, preferuje musztardy
niemieckie Delieve, czy jakos tak, nie mam w lodowce zeby sobie pomoc
:-))) )
Szatkuje kapuste, mieszam z sosem. Przegryzie sie i jest bardzo dobra.
Surowka z kapusty pekinskiej:
a kapusta
puszka kukurydzy
ogorek zielony
papryka czerwona
pomidor
cebula
lyzeczka oregano
sos (2 lyzeczki musztardy, 1i 1/2 lyzeczki soli, niecala lyzeczka pieprzu, 2
cytryny, 3-4 zabki czosnku, 4 lyzki oliwy, 6 lyzek cukru). Ten sos jest
pewnie dla Ciebie zly, ja tak lubie, moze Ty cos wymyslisz, jakas korekta.
Moja ulubiona surowka:
30 dag kapusty pekinskiej
jablko
cebula
10 dag suszonych sliwek kalifornijskich
3 zaki czosnku
cwierc szklanki majonezu
2 lyzki smietany
troche natki
sok z cytryny
pieprz i sol
Wymieszac majonez ze smietana, dodac roztarty czosnek. Kapuste cienko
poszatkowac, w miare krojenia dodawac do sosu. Sliwki w paski. Obrane jablko
i cebula w kostke. Polaczyc wszystkie skladniki, przyprawic, wuymieszac z
natka (tak w oryginale, ja natki nie daje). Polecam!
Moze po drobnych retuszach, te przepisy nadadza sie?
Poziomka
|