Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Święconka
Date: Thu, 13 Apr 2006 02:16:25 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <e1k59f$kkr$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <0...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: abcn102.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1144887408 21147 83.6.229.102 (13 Apr 2006 00:16:48
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 13 Apr 2006 00:16:48 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Antivirus: avast! (VPS 0615-2, 2006-04-12), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:265733
Ukryj nagłówki
"bauwer" <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:0bd5.00000208.443d59ad@newsgate.onet.pl...
>A kto z Was zna zupę święconkę robioną na serwatce? Mój luby nauczył mnie
>tego
> kilka lat temu - jego Mama ze Wschodu przywiozła ten przepis (który każdy
> sam
> ulepsza po swojemu - ale baza zawsze jest taka sama).
>
> Mleko prawdziwe najprawdziwsze tydzień przed świętami w glinianym garnku
> ustawiamy w cieplym miejscu coby sie zsiadlo przepieknie.
> w Wielką Sobotę lekutko je podgrzewamy - serek z niego przepyszny do
> sernika
> albo paschy albo do święconki właśnie. Po lekkim podgrzaniu i odcedzeniu
> serwatki od serka - serwatkę zagotowujemy i zostawiamy juz w chłodzie do
> Niedzieli.
> Rankiem w Niedzielę Wielkanocną grzejemy mocno serwatkę soląc ją, dodając
> pieprzu i ooooogromną ilość (jak kto lubi ogrom) prawdziwego utartego
> chrzanu.
> Podajemy to w wazie. Na głębokie talerze nakładamy pokrojone składniki z
> koszyczka święconego, czyli między innymi jaja, wędliny, serek biały itp.
> i "Święconką" gorącą zalewamy.
>
> Przepyszność niesamowita, nigdy wcześniej tego nie jadałam - a po
> pierwszym
> razie pokochałam. I połączone nasze rodziny jedzą to przez całą Wielkanoc,
> a
> czasem i tydzień po.
>
> A jakby kto z Was był w Irlandii w mieście Limerick - to niech moją
> pasierbicę
> uściśnie na ulicy albo choć uśmiech jej pośle - bidula sam w tej Irlandii
> na
> Święta...
Podobnie robi się barszcz na kwasnym mleku, miksuje się skrzep sera z
serwatką podbijając jajkami z mąką, do tego dużo koperku i śmietany. Do
młodych i nie tylko ziemniaczków.
|