Data: 2006-04-12 19:49:01
Temat: Święconka
Od: "bauwer" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
A kto z Was zna zupę święconkę robioną na serwatce? Mój luby nauczył mnie tego
kilka lat temu - jego Mama ze Wschodu przywiozła ten przepis (który każdy sam
ulepsza po swojemu - ale baza zawsze jest taka sama).
Mleko prawdziwe najprawdziwsze tydzień przed świętami w glinianym garnku
ustawiamy w cieplym miejscu coby sie zsiadlo przepieknie.
w Wielką Sobotę lekutko je podgrzewamy - serek z niego przepyszny do sernika
albo paschy albo do święconki właśnie. Po lekkim podgrzaniu i odcedzeniu
serwatki od serka - serwatkę zagotowujemy i zostawiamy juz w chłodzie do
Niedzieli.
Rankiem w Niedzielę Wielkanocną grzejemy mocno serwatkę soląc ją, dodając
pieprzu i ooooogromną ilość (jak kto lubi ogrom) prawdziwego utartego chrzanu.
Podajemy to w wazie. Na głębokie talerze nakładamy pokrojone składniki z
koszyczka święconego, czyli między innymi jaja, wędliny, serek biały itp.
i "Święconką" gorącą zalewamy.
Przepyszność niesamowita, nigdy wcześniej tego nie jadałam - a po pierwszym
razie pokochałam. I połączone nasze rodziny jedzą to przez całą Wielkanoc, a
czasem i tydzień po.
A jakby kto z Was był w Irlandii w mieście Limerick - to niech moją pasierbicę
uściśnie na ulicy albo choć uśmiech jej pośle - bidula sam w tej Irlandii na
Święta...
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|