Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Świętatużtuż
Date: Thu, 21 Nov 2002 20:49:16 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <arjdc7$ibu$1@news.tpi.pl>
References: <ariju9$btp$1@news.gazeta.pl> <arj93v$ah7$1@news.tpi.pl>
<001601c2918f$6003ae40$1600029e@psc.pbi>
NNTP-Posting-Host: pn156.olesnica.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1037908167 18814 217.96.157.156 (21 Nov 2002 19:49:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 21 Nov 2002 19:49:27 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:135574
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Lipinska Miroslawa" <m...@p...com.pl> napisał w
wiadomości news:001601c2918f$6003ae40$1600029e@psc.pbi...
> Jeśli wszystko robione własnoręcznie, to znaczy, że kuleczki marcepanowe
> też? Jak?
> Uwielbian marcepan........
jeden sposob to taki:
35 dkg migdalow
2 jajka
5 dkg maki szczypta soli
12dkg miodu (najlepiej zeby byl plynny)
3/4 z migdalow zmielic (mozna kupic juz zmielone), dodac miod utrzc na
gladka mase
wlazyc na 2 godz do lodowki
bialka oddzielic od zoltek, ubic piane ze szczypta soli
pozniej wymieszac bardzo ostroznie z maka i polaczyc z masa marcepanowa
z powstalego ciasta uformowac kulki posmarowac je zoltkim (ja do zoltka
dodaje troche mleka) i udekorowac je. kladac np 3 cwiartki migdalow :)
piec ok 15 min w 175 stopniach
inny sposob, to to samo tylko z gotowa juz masa marcepanowa
sposob trzeci:
25 dkg masy marcepanowej
6 dkg cukru pudru
3 dkg maki
jajko
lyzeczka kremowki
bialko utrzc z masa marcepanowa, cukrem i maka, uformowac kulki, posmarowac
je zoltkiem , ozdrobic migdalami
piec 15-20 min w 175 stopniach
Marta :)
|