Data: 2002-05-07 22:29:41
Temat: Re: Szczaw
Od: "Adiola" <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Adiola" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ab9kae$1mq8$1@pingwin.acn.pl
> Użytkownik "Krzys" <k...@e...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
> news:ab9j70$ddt$1@julia.coi.pw.edu.pl
>> Moze ktos polecic jakies przepisy w ktorych mozna wykorzystac szczaw
>> (oprocz zupy szczawiowej oczywiscie)?
>
> Znam jeden, ale on mocno jest nieelegancki, wiec nie przytocze ;-))))
No dobra, nie bede sie draznic ;-), wprost ze stronki Mimozy przepis na sos:
Sos szczawiowy
Składniki:
1 szklanka szczawiu
1 szklanka wywaru z warzyw i mięsa
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Wykonanie:
Opłukany i obrany z korzonków szczaw mielimy, gotujemy przez 5 minut w
osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dusimy w maśle i podlewamy wywarem.
Przecieramy mikserem (lub przez sito), dodajemy mąkę rozmieszaną ze
śmietaną, cukier i zagotowujemy. Sos podajemy do sztuki mięsa i kotletów
cielęcych.
http://blizejnatury.qw.pl
Jeszcze raz pozdrowki
Adiola
|