Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.supermedia.pl!newsfeed2.atman.pl!n
ewsfeed.atman.pl!goblin2!goblin.stu.neva.ru!feeder1.cambriumusenet.nl!feed.twea
knews.nl!209.197.12.246.MISMATCH!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!new
sfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!
news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Mon, 19 May 2014 13:02:50 +0200
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Thunderbird/24.5.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szparagowo
References: <53600c97$0$2243$65785112@news.neostrada.pl>
<b...@m...uni-berlin.de>
In-Reply-To: <b...@m...uni-berlin.de>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 30
Message-ID: <5379e4da$0$2365$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.21.251.105
X-Trace: 1400497370 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2365 83.21.251.105:2412
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:355951
Ukryj nagłówki
W dniu 2014-05-19 12:30, Waldemar Krzok pisze:
>
>
> Drobne triki: łupin nie wyrzucam, tylko gotuję jak szparagi, z tej
> wody robię sos, wtedy szparagi i sos są gotowe w tym samym czasie.
> Szparagi białe należy gotować z główkami poza wodą, czyli w parze. Są
> do tego specjalne garnki, wąskie i wysokie. Z braku odpowiedniego
> garnka można szparagi związać w pęczek, do dużego garnka z wodą
> wstawić coś (np. miseczkę), i szparagi położyć tak, by główki
> wystawały z wody.
Ja najczęściej gotuję szparagi na parze, starając się je ustawić pionowo
główkami w górę. W wodzie gotuję tylko na zupę. Robię podobnie jak Ty -
obierki i ścinki gotuję w wodzie przeznaczonej na zupę, potem je
odcedzam i do tej wody dodaję kawałki szparagów przeznaczone do jedzenia.
>
> Ostatnio jadłem w restauracji szparagi (białe) w sosie holandaise
> zawinięte w dość gruby (tak 3-5mm) naleśnik, nie podsmażony. Świetna
> kombinacja! Przy następnym szparagowieniu napewno wypróbuję.
Robię też czasem makaron ze szparagami w mocno cytrynowym sosie
holenderskim. Do tego sosu zamiast masła daję słodką śmietankę lub nawet
- jak ostatnio - łyżkę serka mascarpone. Na końcu mieszam z pokrojoną
szynką, najlepiej dojrzewającą (np. parmeńską, czy hiszpańską serrano),
całość posypuję startym parmezanem (niekonieczne).
Ewa
>
|