Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Barbara Olszewska" <b...@f...buy.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szukam ciasto na Mikołaja!
Date: Sun, 17 Dec 2000 00:32:40 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 54
Message-ID: <91gu0i$m6n$1@news.tpi.pl>
References: <91cnla$3da$1@news.tpi.pl> <9...@K...Brywczynski>
<91ffar$cl$1@news.tpi.pl> <9...@K...Brywczynski>
NNTP-Posting-Host: pa137.jeleniag.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 977009489 22743 213.25.229.137 (16 Dec 2000 23:31:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Dec 2000 23:31:30 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:39210
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:91guka.3vva8up.1@Konrad.Brywczynski...
>
> Mój też był w językach zachodnich. Wagi też podobne, bo - zauważ - mamy
> do czynienia z dość konkretną ilością ciasta (pojemność jednej z moich
> form to 0,5, a drugiej 1l).
>
> | Jezeli mozesz podaj mi swoj przepis.
>
> Konrad J. Brywczyński
Faktycznie ilosci przy takich formach powinny byc precyzyjne ale przy okazji
kupna inne blaszki zastosowalam przepis z opakowania z takimi ilosciami
jakie powinny byc do tej wielkosci blaszki i ciasta bylo tylko na polowe
blaszki.
Znalazlam opakowanie i tak brzmi przepis
Grundrezept Nikolaus-Kuchen
Für den Rührteig
200 g Marzipanrohmasse, 4 Eier, 70 g Butter
70 g Zucker, 1 Päckchen Vanillezucker Zuckerschrift
1 Prise Salz, 5 Tropfen Bittermandelöl,
150 g Weizenmehl, 30 g Speisestärke,
2 gestrichene TL Backpulver.
Für die Verzierung:
175 g Puderzucker, 1 Eiweiß, einige Tropfen, Bittermandelöl, Speisefarben,
braune Zuckerschrift
Zubereitung:
Marzipanrohmasse, Butter, Zucker und Eier zu einer Schaummasse rühren. Salz,
Vanillezucker und
Bittermandelöl unterrühren. Mehl, Speisestärke und Bockpulver miteinander
mischen und unter die
Schaummasse rühren.
Die beiden Hälften der Zenker-Weihnachtsmann-Backform gut einfetten und
zusammensetzen.
Den Teig einfüllen und bei 175 °C auf der untersten Einschubhöhe des
Backofens ca. 40 Minuten backen.
Den fertig gebackenen Weihnachtsmann-Kuchen aus der Form lösen und auf einem
Zenker Kuchengitter
auskühlen lassen. Den ausgekühlten Weihnachtsmann-Kuchen mit Zuckerguß und
Zuckerschrift verzieren.
Backtemperatur: 175 Grad Backdauer: 40 Minuten
Mam nadzieje ze uda sie go przetlumaczyc bede bardzo wdzieczna. Niestety ja
jakos nie moge strawic niemieckiego .Czesc z tego rozumiem ale wiekszosc
jakos nie bardzo wchodzi do glowy. Moze przepis zainteresuje i innych .Sa to
ilosci na 1 l.
Barbara
|