Data: 2000-01-04 18:06:13
Temat: Re: Szukam przepisu na KUGEL. (bylo gugiel)
Od: "qwerty" <q...@a...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dzieki za naprostowanie mnie z nazwy Gugiel na Kugiel. To faktycznie ta
nazwa. Przeszukalem siec i dowiedzialem sie, ze potraw o nazwie kugel
(rowniez znalazlem wersje nazw kugiel i kigel) jest wiecej, co najmniej
cztery.
Jesli chodzi o pochodzenie, to w wersji zydowskiej nie wystepuja ziemniaki,
rowniez ich nie ma w wersji litewskiej (sa tu jablka, ale moze mozna je
zastapic ziemniakami, ktoz to wie...). W wersji angielskiej jest to cos z
budyniem, z kolei w dunskiej, niemieckiej lub holenderskiej (nie pamietam
ktorej) sa ziemniaki, jednak przepis ten wyglada jakos dziwnie.Wiecej nie
szukalem, bo juz mi sie nie chcialo. Na szczescie znalazlem wersje, o ktora
mi chodzilo. Znajduje sie ona na stronie
http://www.kuchnia.3miasto.pl/71_2521.htm
Tutaj jest wersja skopiowana.
----------------------------------------------------
-
Kugiel
250 dag ziemniaków,
65 dag żeberek wieprzowych,
8 dag cebuli,
5 dag bułki pszennej,
4 dag smalcu,
7 dag bułki tartej,
mleko,
pieprz, sól
Ziemniaki zetrzeć na tarce. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę pokroić
w kostkę, usmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do
smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Żeberka wyporcjować. Rondel lub
brytfannę posmarować smalcem, posypać tartą bułką. Masę ziemniaczaną i
żeberka układać na przemian warstwami (masa ziemniaczana powinna być na
spódzie i wierzchu). Piec w gorącym piekarniku na złocisty kolor.
From Z.Wodecki <w...@k...net.pl>
----------------------------------------------------
Serdeczne dzieki za starania.
q...@a...net.pl
|