Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "X" <i...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szybka, kaloryczna, tania potrawa?...
Date: Sun, 18 Dec 2005 13:23:23 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 49
Message-ID: <do3kbp$nca$1@inews.gazeta.pl>
References: <do3cn7$k8p$1@inews.gazeta.pl> <6...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.127.89.234
X-Trace: inews.gazeta.pl 1134908602 23946 212.127.89.234 (18 Dec 2005 12:23:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 18 Dec 2005 12:23:22 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-User: ssupersale
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:256109
Ukryj nagłówki
> Najlepiej by było jakby mama tobie przygotowała raz na jakiś czas słoiki z
> różnościami lub gotowe mięso, które można zamrozić. Mój brat tak wozi
sobie od
> mojej mamy. Spagetti, kotlety mielone, kurczaczka gotowanego lub
pieczonego,
> jakies gołąbki, gulasze, zupy, pierogi itp.Do tego wozi już gotowe
buraczki,
> kapuste w słoikach albo do zamrożenia. Surówki z braku czasu musi sobie
> kupować.Rozmraża, podgrzewa, gotuje jakiegoś ziemniaka i gotowe.
>
> Albo spraw sobie dobrą żone, ktora będzie o Ciebie dbała każdego dnia
>
> a ja Ci moge zaproponować:
> makaron ze szpinakiem- kupujesz paczke szpinaku, gotujesz szpinak z kostką
> rosołową, dodajesz czosnku, kilka zółtek, śmietanę. Gotujesz kluski.
Wrzucasz
> wszystko do naczynia żąroodpornego i zapiekasz z zółtym serem.
>
> Albo makaron z piersią kurczaka: pierś kurczaka kroisz w kostkę,
podsmażasz na
> patelni z wegetą. Do miseczki wlewasz śmietanę kremówke, przyprawiasz
solą,
> pieprzem, kurkumą, papryką czerwoną i suszonym koperkiem, dodajesz
czosnek.
> Potem wlewasz do mięsa i zagotowujesz. Ugotowany makaron rurki mieszasz z
mięsem
> i śmietaną, wsypujesz troche startego sera i chwile jeszcze trzymasz na
ogniu
> żeby sie ser rozpuścił
>
>
> pozdrawiam
> bebekot
Dzieki, calkiem te przepisy ciekawie brzmia:).
Ad.1. Hm, szpinak jest calkiem smaczny. A co zrobic z bialkami? :)
Bezy? :P
Ad. 2. Robilem cos podobnego, ale nieco szedlem na latwizne. Mielony kurczak
(czasem i z Biedronki) na patelnie z oliwa a jak sie podsmazyl to siup, sos
ze sloiczka... :P
Ale bywaly czasy gdy gotowalo sie makaron i polewalo sosem bezposrednio
ze sloika (z "czystym" przecierem pomidorowym to jeszcze nie mialem okazji
jesc:))).
|