Data: 2016-12-31 14:11:01
Temat: Re: Szynka świąteczna z Biedronki
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Budzik <b...@p...o.n.e.t.pl.nie.spam.oj> wrote:
> Użytkownik Ikselka i...@g...pl ...
>
>>> Nie ma za co. Super, że kupiłeś książkę. Podpowiem jeszcze
>>
>> ... że tam chyba nie jest napisane o dodawaniu annato - ale warto
>> dodawać, ser ładny kolor ma.
>> Polecam z tej książki też przepus na Petite brie (czy jakoś tak).
>> Pycha.
>>
>> Aha - i koniecznie miej minutnik. Wyzwala od warowania tylko przy
>> serze, można zająć się zwykłymi czynnościami domowymi :-)
>
> Dzieki jeszcze raz.
>
> Pytanie dodatkowe - czy metoda domowa mozna zrobić ser plesniowy z plesnia
> niebieska czy zielona?
>
Jak najbardziej - w książce masz przepisy na sery pleśniowe i maziowe od
strony 154. Ja jeszcze nie korzystałam z nich poza robieniem brie (pleśń
biała), ale powoli dojrzewam do gorgonzoli, którą uwielbiam.
Chciałam najpierw dojść do pewnej wprawy w czynnościach technologicznych,
więc ćwiczę na razie na serach twardych dojrzewających - gouda i manchego
tudzież pleśniowym - brie. Gouda w porównaniu z manchego jest taka sobie,
manchego to poezja, no ale gdybym go nie zrobiła, to i gouda byłaby tą
poezją :-)
Wróćmy jednak do pleśniowych - w przepisie na petit brie, na końcu, jest
błąd w czasie dojrzewania - nie 3-5 miesięcy, tylko tygodni. Im bardziej
płaski ser, tym krócej - mój 5-centymetrowy (po odcieknięciu i lekkim i
krótkim jednak! prasowaniu) dojrzewał prawie 5 tygodni, zachowując
niezeszklony niewielki rdzeń, co wszak niecwadzi, bo w temp. pokojowej
dojrzał w dwa dni do samego środka - więc można i dłużej poczekać. No ale
nie 3 miesiące, a góra 2, jeśli ser grubszy.
--
XL
|