Data: 2005-01-21 13:55:55
Temat: Re: Szynka wieprzowa
Od: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"plitkin" wrote in message news:csr1cn$2k4$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Ciekawa wersja...
>
> Pisalem, ze wersji jest SPORO, ja umiem robic TAKA :-) Specjalnie
> zaznaczylem, ze jest tego kilka rodzajow i w kazdym kraju troche inny
> poglad
> na to danie maja.
A czy ja cos mowie? Powiedzialam tylko, ze ciekawa... nie musisz sie
tlumaczyc ;)))))
>> Bożenka z Wilna :-)
>
> Na Litwie to sie bodajze nazywa "Czenaki"? Tez inaczej robione, ale chyba
> z
> grzybami jednak? :-)))
Grzyby sa opcjonalne ;) Co do nazwy to danie funcjonuje pod obiema
nazwami...
> W zalozeniu jest to zdecydowanie danie z kaukazu, zdecydowanie z baraniny
> i
> bez grzybow. Ale co szkodzi eksperementowac i robic lokalne odmiany? :-)
> Swoja droga poczytalem twoj przepis - BARDZO podobny!
>
> A rosjanie maja cos takiego jak "Żarkoje" - tez z tej beczki :-)
Bo to jest bardzo wdzieczne danie, zawsze mozna z niego zrobic taki swojego
rodzaju "smietniczek" czyli sprzatanie lodowki ;-P
Bozenka :-)
sloneczna miodzio dziewczyna
|