Data: 2004-12-03 07:43:20
Temat: Re: Szynka z kością - mieszczuch chce zrobić
Od: "DuzyMis" <D...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Postanowiłem samodzielnie wykonać szynkę z kością, uwędzoną ślicznie, na
> Święta.
> Jutro będę miał górną część tylnej nogi świnki oczywiście. Mam też duży
> kamionkowy gar. Co mam mieć jeszcze i co dalej zrobić
> Pomożecie?
Witaj
IMHO to trochę za późno się zabrałeś za ten pomysł bo tradycyjną szynkę z
kością powinno się wędzić
około 1 miesiąca w zimnym dymie.
Klilka wątków temu była mowa o zalewie peklującej do szynki. Spróbował bym
zapeklować tak samo szynkę z kością (to gdzieś ze 3 tygodnie peklowania) ale
wcześniej bym zrobił zastrzyki z zalewy przy kości. Mięso najszybciej psuje
się od kości dlatego musisz zwrócić max uwagi na czystość przez cały okres
"produkcji".
No i nadal podkreślam kwestie czasu wędzenia bo można owszem w gorącym dymie
(i wtedy koniecznie sparzyć) ale czy to będzie ten sam smak ?
|