Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lub
lin.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!news.glorb.com!sn-xit-02!sn-xit-09!sn-xit-
08!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: TARTA jablkowa?? heeelp
Date: Mon, 06 Sep 2004 10:05:01 -0700
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <chhcih$h5j$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 42
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:213752
Ukryj nagłówki
marta wrote:
> moze wiec czas na tarte??
> Chcialabym by byly na niej jablka, cynamon (jammi) no i jakas moze masa?? a
> moze podsmazyc jablka i cos z tym zrobic?? ale czy to nie bedzie za mokre?
>
> (przegladalam historie, wiec prosze nei odsylajcie mnie do niej)
>
Nie dawno podawalam, ale co mi tam, podam jeszcze raz:
Placek jablkowy do gory nogami
(ciasto pieczone w patelni zeliwnej)
4 duze jablka
sok z 1 cytryny i z 1 pomaranczy
3/4 szklanki cukru (180 gr)
110 gr masla
1 szklanka maki (160 gr)
3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
2 jajka
Rozgrzac piec do 180°C
Jablka (nie obrane) pokroic w grube plastry, odrzucic gniazda nasienne. W
ciezkiej patelni skarmelizowac 1/4 szklanki cukru i rozprowadzic widelcem po
calym dnie. Ulozyc na tym plasterki jablek, zazebiajac o siebie i zalac sokiem
z cytryny i pomaranczy. Dusic na malym ogniu az polowa soku odparuje, czyli
bedzie gesty syrop na dnie, okolo 2 minuty. Zdjac patelnie z ognia. W mikserze
ubic pozostaly cukrier z maslem, dodac jajka, make i proszek i ubijac 2
minuty,
az puszyste. Rozprowadzic rowno po jablkach. Wstawic patelnie na najwyzsza
polke w piekarniku i piec az zlote, okolo pol godziny, sprawdzic patyczkiem,
czy ciasto upieczone. Wyjac i zostawic na 1-2 minuty, nastepnie zakryc
patelnie
talerzem i odwrocic ciasto na talerz. Powinno wyjsc bez problemu. Podawac
cieple, mozna z bita smietana lub lodami.
Magdalena Bassett.
|