Data: 2001-06-05 06:12:31
Temat: Re: TIRAMISU
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <m...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:6...@n...onet.pl...
> paczka biszkoptów (lub biszkopt własnego wypieku), likier
amaretto(migdałowy),
...ciach...
i jeszcze jeden przepis:
Tiramisu:
na ok. 8 porcji potrzeba
1 opakowanie(100g) biszkoptow-moga być te podluzne
1 filizanka mocnej kawy z ekspresu
4 kieliszki likieru kawowego,wisniowego lub pomaranczowego (ja raz z
braku takowego zrobiłam to z whisky + zapach pomaranczowy+ odrobina
wody)
2 kubki (po200g)slodkiej smietany
3 torebki zagestnika do smietany (może być Oetkera)
75 g drobnego cukru
1 łyzeczka mielonego cynamonu
wydrazony miazsz z 1 straka wanilii (mozna zastapic cukrem waniliowym)
200 g sera mascarpone lub smietankowego twarozku
Biszkopty połozyc jeden obok drugiego i pokropic kawa
i likierem. Smietane ubijac 1 min. mikserem. Zagestnik do smietany wymieszac
z cukrem, cynamonem i mizszem wanilii, dodac do smietany i ubic na
sztywno.Ser mascarpone lub twarozek wymieszać ze smietana. Polowe biszkoptow
wlozyć do np szklanej miski i przykryć polowa kremu
serowo-smietanowego.Nastepnie pozostałe biszkopty i znowu na wierzchu
krem.. Wstawic do lodowki. Przed podaniem oproszyc deser proszkiem kakao i
udekorowac np. listkami miety i cieniutkimi paskami skorki z cytryny.
Jola L-L
|