Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!bti.pl!o
rion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Mariusz" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <jntk5.10269$FO3.261140@news.tpnet.pl>
Subject: Re: TIRAMISU-kto zna przepis?
Lines: 27
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.71.1712.3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.71.1712.3
Message-ID: <x_jl5.16498$FO3.418684@news.tpnet.pl>
Date: Sat, 12 Aug 2000 22:13:49 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.25.61
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 966118429 212.160.25.61 (Sun, 13 Aug 2000 00:13:49 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Sun, 13 Aug 2000 00:13:49 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:32343
Ukryj nagłówki
Witam ! W piatkowym magazynie G.Wyborczej jest przepis na Tiramisu , ktory
zamierzam wyprobowac:
"Tiramisu Broni z Australii"
Skladniki: paczka biszkoptow (jezyczki); filizanka mocnej kawy z expr; 6
bialek,3 zoltka; 3 lyzeczki cukru pudru;1-2 lyzki kakao;500g serka
mascarpone (u nas moze byc Toska Light 3 proc), 100ml marsali lub innego
slodkiego aromatycznego wina. Na tacy ukladamy warstwe biszkoptow i
skrapiamy obficie kawa. Zoltka ucieramy z cukrem na kogel - mogel.Dodajemy
serek - ucieramy. Dodajemy wino - dalej ucieramy. Ubijamy sztywna piane z
bialek i delikatnie mieszamy z masa serowa.Wykladamy polowe masy na
biszkopty, przykrywamy kolejna warstwa biszkoptow polanych kawa. Wykladamy
reszte masy, posypujemy obficie kakao (przez sitko). pozostawiamy do
schlodzenia w lodowce na pare godzin.
Mimo, ze przepis z Australii moze wyjsc prawdziwie wloski deser. Smacznego !
:)
Mariusz
Agnieszka napisaĹ(a) w wiadomoĹci: ...
>Czy ktoÂś z grupowiczĂłw zna przepis na jak najbardziej zbliĹźone do oryginaĹu
>tiramisu?
>Aga
>
>
|