Data: 2003-09-14 20:56:38
Temat: Re: TORT CD.
Od: Magdalena Potocka <m...@n...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2003-09-14 15:29, Użytkownik Renata napisał:
>
>>ja ubijam śmietanę z galaretką - ma żywszy kolor, konsystencję bardziej
>>sztywnego kremu i smak...mlam :-)
>>
>
>
> A jak to dokładnie robisz tzn. w jakiej ilośći wody rozpuszczasz tą
> galaretkę . Czy śmietana się nie zważy ?
>
> Pozdrawiam.
galaretkę rozpuszczam tak, jak podaje przepis na opakowaniu (czasem
dodaję odrobinę mniej wody). galaretkę nie do końca stężałą dodaję po
trochu, ubijając śmietanę. jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby się
zwarzyła, natomiast kiedy po raz pierwszy tak przygotowywałam bitą
śmietanę, z nadmiaru zapału ubiłam prawie masło :-)
na 1/2 litra śmietanki idzie mi zazwyczaj porcja galaretki z jednej
torebki. mozna nią przekładać tort, smarować po wierzchu, lub szprycą
wyciskać różne wzorki... no i moje ulubione zastosowanie: wylizywanie
miski :-)
pozdrawiam
--
Magda
|