Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: TORT RAFAELLO
Date: Tue, 15 Oct 2002 15:32:47 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 97
Message-ID: <aoh5cp$boh$1@news.tpi.pl>
References: <aoh3kr$1j7$1@news.tpi.pl> <3...@k...net.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1034688729 12049 213.25.246.186 (15 Oct 2002 13:32:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 15 Oct 2002 13:32:09 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:130015
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Monika Mężyńska" <m...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:3DAC1643.A76AB4B9@kki.net.pl...
>
>
> miki wrote:
> >
> > POSZUKUJE PRZEPISU NA TORY RAFAELLO
> > Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJĘ
mix z naszego archiwum archiwum ( oprocz tego co podala wczesniej Monika
Mezynska- autor damen i adnotacja "najlepsze nastepnego dnia):
----------------------------------------------------
-----------------------
Biszkopt gotowy ze sklepu lub upieczony własnorecznie (przepisów na grupie
było kilka)
1 litr śmietany 30%
25 dkg białej czekolady
Śmietanfix(lub inny usztywniacz)
wiórki kokosowe
Biszkopt przekroić, jedną część pokruszyć . Czekoladę rozpuścić i dodać 20
ml śmietany. Resztę śmietany ubić ze Śmietanfixem, dodać do niej
rozpuszczoną czekoladę i pokruszony biszkopt. Masę wylać na drugą część
biszkoptu, posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki,
NeeeA
----------------------------------------------------
------------------------
TORT RAFAELLO
1. BISZKOPT
> 5 bialek
> 5 zoltek
> 2/3 szklanki cukru
> 1 i 1/4 szklanki maki
> Rozgrzac piec do 180C/350F. Tortownice wysmarowac maslem i wysypac
> maka, nie bulka tarta.
> Ubic mikserem bialka, i gdy srednio ubite, dodac po trosze 2/3 szklanki
> cukru, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem. Ciagle
ubijajac,
> dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund pomiedzy. Dodac make i
> delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, czy reka, juz bez miksera. Przelac
> do formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow. Sprawdzic
> patyczkiem.
2. MASA
1 litr Smietany 30 % (wystarczy 1/2 litra)
25 dkg bialej czekolady
Smietanfix (lub inny usztywniacz)
wiórki kokosowe.
Biszkopt przekroic, jedna czesc pokruszyc. Czekolade rozpuscic (w garnuszku
na parze) i
dodac 20 ml smietany. Reszte smietany ubic ze smietanfixem, dodac do niej
rozpuszczona
czekolade i pokruszony biszkopt. Mase wylac na druga czesc biszkoptu,
posypac wiórkami
kokosowymi i wstawic do lodówki.
Rowniez przyznaje ze tort jest SUPER!!!
--
Agnes
-------------------------------
Rafaello (przepis zupełnie inny niż podawane na grupie)
Biszkopt:(wg tego przepisu robię wszystkie biszkopty, bo wychodzi bardzo
dobry i zawsze się udaje)
6 jaj, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 2 łyżki mączki ziemniaczanej, 2
łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 szklanki oleju
Białka ubić osobno na sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka i olej.
Na końcu przesiać przez sitko mąkę + mączkę ziemniaczaną + proszek do
pieczenia. Wszystko razem wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na blachę
wysmarowaną tłuszczem. Piec ok. 30 min. w temp. 175 stopni Celsjusza.
Masa I
1 litr mleka, 2 budynie waniliowe (na pół litra mleka, czyli razem na litr),
1 olejek waniliowy, 1 szklanka cukru, 1 kostka margaryny, 2 łyżki mąki
Mleko podzielić na połowę. Połowę zagotować, a w następnej rozrobić budyń +
olejek + cukier + mąka. Wlać to do gotującego się mleka i gotować ciągle
mieszając. Gdy masa będzie letnia dodać kostkę margaryny i miksować.
Wyłożyć tę masę na biszkopt (ja przed wyłożeniem masy zdzieram z biszkoptu
tę rumianą "skórkę" z wierzchu - a moja rodzina, która nie może doczekać się
na ciasto zjada ją z resztakami masy z miski)
Masa II
Usmażyć razem na złoty kolor wiórki kokosowe (2 paczki - nie pamiętam ile to
jest wagowo), 1/2 kostki margaryny i 3 łyżki cukru. Poczekać aż wystygnie.
Wysypać na ciasto. (ja tę wierzchnią masę "wprasowuję" jeszcze w ciasto
wałkiem do ciasta).
A potem już można jeść, chociaż lepsze jest najpierw schłodzone.
Vanja
----------------------------------------------------
----------------
pozdrawiam Jola L-L jak zrobisz- to napisz jak wyszlo i
ktory:)
|