Data: 2000-05-10 18:29:07
Temat: Re: Tandoori chicken
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
-----Original Message-----
From: basia <b...@z...polsl.gliwice.pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 9 maja 2000 20:10
Subject: Tandoori chicken
>Mam prośbę w imieniu osoby, która ma urządzić małe przyjęcie dla 4 osób,
>które jadły właśnie tandoori chicken wiele lat temu wspólnie w Indiach. No
i
>ona musi to przyrządzić w ramach takich sentymentalnych wspominek. Jeśli ma
>ktoś przepis, może być po angielsku, to bardzo proszę!
>
>Pozdrawiam, Basia.
Udało mi sie znalezc na oko nieco spolszczony przepis (przynajmniej jesli
chodzi o technike pieczenia):
kurcze tandoori dla 6 osob
1 kurcze 1,5 kg
5 dl jogurtu naturalnego gestego
2 duze cebule
4 zabki czosnku
50 g swiezego imbiru lub 1,5 lyzeczki sproszkowanego
sok z 1 cytryny
2 lyzeczki garam masala
1 lyzeczka chili
1 lyzeczka papryki
0,5 lyzeczki szafranu
1,5 lyzeczki soli
Kurcze dzielimy na cwiartki i zdejmujemy z nich skore. W kazdej cwiartce
robimy 2-3 naciecia o glebokosci 1,5 cm. Siekamy drobno cebule, czosnek i
imbir, dodajemy pozostale przyprawy i miksujemy z jogurtem i sokiem z
cytryny. Ukladamy kurczaka w kamionce, zalewamy marynata i trzymamy w
lodowce przez 1 dobe. Nastepnie kurczaka i marynate przekladamy do
zaroodpornego naczynia i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika na 1,5
godziny. Robilam to juz kiedys ale wlozylam kurczaka na tacce do rozna -
wyszlo bardzo dobre, jedyny minus to to, ze uzyty przeze mnie jogurt Danone
chyba nie byl zbyt swiezy, albo dziwnie zareagowal na sok z cytryny i
podczas pieczenia nieco sie owarzyl.
Herbatka
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
|