Data: 2004-08-04 08:03:41
Temat: Re: Tanie potrawy!!!
Od: "Sowa" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kosmo" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cenhrb$j8e$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Mam wyzwanie dla wszystkich specow od noza i patelni: jak i co ugotowac,
> usmazyc... mając bardzo ograniczone srodki finansowe. Gotowanie to sztuka
> ale nie tak wielka jak gotowanie przy ograniczonych zasobach
spizarniwych??
> Kto podejmie rekawice??
> Wyznaczniki sa dwa: przedewszystkim cena skaladnikow na potrawe (w tym
> roznych przypraw), jej smak ;)
Nie potrafie wyliczyć dokładnie ceny składników, nigdy nie iałam takiej
potrzeby, ale z tańszych potraw teraz, to np:
Pomidorowa ze świerzych pomidorów:
Kilo pomidorów na zupę to ok 2,50zł, + 2 cebule, + ze 4 łyżki oliwy
Do tego przyprawy - sól, pieprz, lubczyk, bazylia, gałązka z liściami od
selera zwykłego.
Zamiast makaronu garść orzechów ziemnych do każdej porcji (to
wysokogatunkowe białko i tłuszcz- dobrze nasyci - zupa z makaronem szybciej
"przeleci przez człowieka).
To jakieś 4 duże porcje obiadowe.
Zupe można dodatkowo wzbogacić śmietaną.
Cukinia faszerowana ryżem z soczewicą.
2 młode średnie cukinie - szklanka ryżu niegotowanego, 1/4 szklanki
soczewicy zielonej lub czerwonej, duża cebula, troche oliwy.
Przyprawy - sól, pieprz, koperek, pietruszka, curry - i co kto lubi.
Ryż ugotować z soczewicą, cukinie przeciąć w zdłóż na poł i wydrążyć.
Cebule przesmazyć na oleju, dodać posiekane środki wydrążonych cukiń - jak
usmazone, połaczyć z przyprawami i ugotowanym z soczewicą ryżem i posiekaną
zieleniną - nałożyć do cukiń i zapiec w piekarniku pod przykryciem, lub
włazyć do dużego rądla, podlać wodą i pod przykryciem poddusić.
"Zapiekanaka letnia"
Mała cukinia, 3 ziemniaki, mały bakłażan, 1bardzo duzy pomidor, lub
odpowiednio więcej mniejszych (mało wodnisty - ma być taki co ma dużo
miąższu, mało "wody" w srodku), 6 jaj, pół śmietany, sól, pieprz, tłuszcz do
wysmarowania formy.
Ziemniaki podgotować w mundurkach, bakłażana pociąć na plastry, posolić
odstwaić aż puszczą sok.
Podgotowane ziemniaki obrać i pokroić na plastry, cukinię i pomidora
obranego też pokroić.
Plastry bakłażana opłukać z soku.
Warzywa ułożyć w żaroodpornej (płaskiej, o duzym dnie), natłuszczonej formie
warstwami jadna na drugiej - ziemniaki, bakłażan, pomidor, cukinia.
Jaja wybełtać ze smietaną, posolić i popieprzyć - zalać masą warzywa,
zapiekać na 200st w piekarniku przez ok 30-40 minut.
wychodzą z tego 4 porcje obiadowe (oczywiście zalezy ile kto je, u nas
starcza dla 2 dorosłych na 2 obiady, do tego sałata).
Sowa
|