Data: 2006-03-27 12:46:50
Temat: Re: Tatarak do chleba?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:e08kl0$khv$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Marek" <m...@...tkb.pl> napisał w wiadomości
> news:e08cjm$ck7$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Czy mozna dodawać?
>
> A po co??
>
> Natomiast kiedyś chleb w piecu chlebowym piekło sie na liściach, m. in. z
> tataraku.
>
> DJD
Można piec na liściach z kapusty, jadałem tak pieczony pszenny chleb razowy
z niewielkim dodatkiem maki żytniej, aby się chleb nie kruszył i dodatkiem
utartego ziemniaka, aby dłużej był świeży. Ta kapusta dodawała wspaniały
smak i zapach, choć z liści zostawał tylko popiół lub płatki jakby papieru.
Nawet zupełnie czerstwy chleb, po zmoczeniu śliną dawał się zjeść, miał
wtedy posmak piernika, najlepiej smakował ze świeżym masłem i serem
twarogowym z Beskidu Niskiego...
|