Data: 2007-11-18 07:27:57
Temat: Re: Tatarská omáčka
Od: "Onet" <k...@o...eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
U mnie w domu od około 50 lat robi się sos tatarski właśnie z marynowanymo
grzybami.
Użytkownik "Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fhm8ma$tai$1@news.onet.pl...
> Sylwia i Jacek wrote:
>> Tatarská omáčka
>> Czy ktoś by mnie mógł poratować tłumaczeniem?
>
> Sos tatarski
>
> 100 g majonezu (majolka to tradycjna marka handlowa z czasow komuny), 4
> lyzki jogurtu naturalnego, 2 lyzki bialego wina, kawalek ogorka
> (korniszon), cebula, cukier, sol, 1 lyzka grzybow ze sloika, 1 lyzka pasty
> sardelowej.
>
> Pasty sardelowej w Polsce nigdy nie widzialem, nawet na ten temat tutaj
> troche pisano bodajze dwa lata temu w jakims watku z cyklu "co przywiezc z
> Czech".
>
> W kazdym razie sos tatarski to majonez przyprawiony roznymi smakolykami.
> Wiec mozesz bez pasty sardelowej, ale np. dodac troche musztardy itp. Tez
> po raz pierwszy widze w sosie tatarskim grzyby.
>
> Ludek
|