Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!n
ews.ceti.com.pl!not-for-mail
From: "Szymko" <S...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Temperatura pieczenia Pizzy
Date: Sun, 23 Jan 2000 23:37:10 +0100
Organization: Cubeo
Lines: 34
Message-ID: <86g04n$j5v$1@druid.ceti.com.pl>
References: <865ek7$1ii$1@druid.ceti.com.pl> <865jiv$d4p$2@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pa106.krakow.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: druid.ceti.com.pl 948667351 19647 212.160.2.106 (23 Jan 2000 22:42:31 GMT)
X-Complaints-To: a...@c...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Jan 2000 22:42:31 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2014.211
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2014.211
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:21581
Ukryj nagłówki
Przemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> tako powiada:
.../ciach/...
> Tak dla scislosci powiem wam, ze
> > uzywaja zwyklych prasowanych drozdzy.
> > Co o tym myslicie?
> >
> A jakich maja uzywac ???? Przeciez nie "sztucznych". Pomijam
4-krotna
> roznice w cenie, ale nigdy ciasto z proszkowych drozdzy nie
wychodzi tak
> puszyste jak ze swiezych.
>
Co do drozdzy to troche dziwie sie twoim "????" Wiadomo, ze
sztucznych nie ma ale mialem na mysli np. mozliwosc korzystania z
drozdzy suszonych. Poltora roku temu, mialem okazje poprzygladac
sie troche produkcji wyrobow do sieci cukierni (piekarni?)
francuskich "Fleury Michon" i tam korzystali wlasnie z drozdzy
suszonych (przynajmniej w postaci sproszkowanej). Trzeba
przyznac, ze ich wyroby sa dobrze wyrosniete. NAtomiast w 'New
York City Pizza" ciasto robi sie na zwyklych drozdzach i
pozostawia do rosniecia ok. kilkunastu godzin (jezeli dobrze
pamietam z opowiadania kolegi), a ich wyroby wedlug mnie sa
srednio wyrosniete.
Dlatego tez pytanie odnosnie drozdzy.
Ja osobiscie uzywam zwyklych prasowanych i jestem jak najbardziej
zadowolony, ale czlowiek zawsze ciekaw nowych rzeczy :)
Pozdrawiam
Szymko
PS Dzienki wszystkim za opine odnosnie temperatury pieczenia.
|