Data: 2001-10-07 10:39:25
Temat: Re: Tiramizu
Od: "siepacz" <d...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
TIRAMISU(deser włoski)-bez pieczenia, PYCHA:
*1,5 kostki podwójnie mielonego twarogu lub serka Mascarpone
*100ml śmietany kremówki
*4 łyżki ajerkoniaku
*3łyżki cukru
*biszkopty podłużne
PONCZ: łyżeczka kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 3/4szkl. wody,
wymieszane z 2 kieliszkami amaretto (polecam prztgotować podwójną objętość
ponczu).
Serek utrzeć z cukrem i ajerkoniakiem, dodać ubitą śmietanę.
Na blaszce (ok.15x25cm) ułożyć ściśle biszkopty obficie nasączone ponczem,
na to warstwa serka, ponownie biszkopty i serek na wierzch. Posypać startą
czekoladą i milonymi/siekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce ok. 3 godz.
5 -10 min. przed podaniem wyjąć z lodówki.
Użytkownik "rob" <m...@p...com> napisał w wiadomości
news:9oc6uh$mvk$1@news.tpi.pl...
> Kochane Ludziki
> czy ktos zna przepis na teramizu czy tez
> tiramizu? Slyszalam , ze to bardzo smakowite i szybko
> sie robi. Problem tylko w tym, jak i z czego. Jesli wiecie, to podzielcie
> sie
> ta cenna wiedza. Bede wdzieczna, bo
> kocham slodkosci wszelkiego rodzaju.
> Aga
>
>
>
>
|