Data: 2002-01-03 13:36:29
Temat: Re: Tort Rafaello.
Od: "Agnes" <v...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Prosze uprzejmie:
TORT RAFAELLO
1. BISZKOPT
> 5 bialek
> 5 zoltek
> 2/3 szklanki cukru
> 1 i 1/4 szklanki maki
> Rozgrzac piec do 180C/350F. Tortownice wysmarowac maslem i wysypac
> maka, nie bulka tarta.
> Ubic mikserem bialka, i gdy srednio ubite, dodac po trosze 2/3 szklanki
> cukru, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem. Ciagle ubijajac,
> dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund pomiedzy. Dodac make i
> delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, czy reka, juz bez miksera. Przelac
> do formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow. Sprawdzic
> patyczkiem.
2. MASA
1 litr Smietany 30 % (wystarczy 1/2 litra)
25 dkg bialej czekolady
Smietanfix (lub inny usztywniacz)
wiórki kokosowe.
Biszkopt przekroic, jedna czesc pokruszyc. Czekolade rozpuscic (w garnuszku na parze)
i
dodac 20 ml smietany. Reszte smietany ubic ze smietanfixem, dodac do niej
rozpuszczona
czekolade i pokruszony biszkopt. Mase wylac na druga czesc biszkoptu, posypac
wiórkami
kokosowymi i wstawic do lodówki.
Rowniez przyznaje ze tort jest SUPER!!!
--
AC
|