Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Dorota Kalinowska" <d...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tort inny niż zawsze :) (jaki?)
Date: Mon, 7 Feb 2005 08:42:30 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <cu7684$t3k$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cu5ots$dqo$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: host82-110.crowley.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1107762244 29812 62.89.110.82 (7 Feb 2005 07:44:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 7 Feb 2005 07:44:04 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:230670
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ania" <a...@b...wroc.pl> napisał w wiadomości
news:cu5ots$dqo$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam :)
>
> przepisu na sałatkę z ryżem nikt nie znał więc może ktoś z Was tym razem
> poratuje przepisem :)
> Chciałabym zrobić tort urodzinowy
Upiec tradycyjny biszkopt i podzielić na dwie części.
Masa:
5 żółtek utrzeć na puch z 3/4 szkl. cukru. Nastepnie dodać 1 budyń
(najlepiej bez cukru) waniliowy i dokładnie wymieszać.
Zagotować szklankę mleka i wlać przygotowaną masę. Ugotować szybko
mieszając, aby nie powstały grudki.
Odstawić do ostygnięcia, a następnie ukręcić mikserem z 1 kostką masła. Krem
podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej
dowolne bakalie.
Spód biszkoptu nasączyć ajerkoniakiem lub innym alkoholem (o ile to ma być
dorosłych) na to wyłożyć ciemna część masy, drugi biszkopt + ajerkoniak i
jasna masa.
Wierzch udekorować owocami ew. zalać galaretką.
--
Pozdrawiam
Dorota
*Strange kind of woman
|