Data: 2004-01-04 08:20:25
Temat: Re: Tort migdałowy
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <1...@2...17.233.6>, Ania
<a...@p...onet.pl> wrote:
> Proszę wpisz je będę bardzo wdzięczna.
>
> Anna
>
> > Mam tu jeszcze 2 torty migdałowe na białkach "przepisy ze starej
> > książki", ale już mi się nie chce wpisywać. Chyba, że poprosicie. ;-)
To dalej:
I.
250 g cukru
6 białek
250 g migdałów
Migdały obrać, zmielić i zrumienić na patelni
Z białek ubić z cukrem sztywną pianę, zmieszać z migdałami, wylać
ciasto do dwu małych tortownic i upiec w średnio gorącym piecu.
Tortownice dobrze jest przed pieczeniem wyłożyć papierem do pieczenia.
Do tego krem kawowy, czekoladowy lub rumowy.
II.
250 g zmielonych migdałów
2 zmielone migdały gorzkie
370 g cukru pudru
2 łyżki mąki
10 białek
Ubić pianę z białek z cukrem, wymieszać z migdałami i mąką upiec w
tortownicy w w piecu o średniej, na granicy niskiej, temperaturze,
wkładając jednak do pieca dobrze rozgrzanego.
Krem kawowy lub rumowy.
Władysław
|