Data: 2001-11-02 19:47:17
Temat: Re: Tortilla jak przygotować ...
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
M.B. wrote:
> tylko jeśli ktoś mnie odeśle do archiwum to proszę
>
> o dokładny link bo szukałem i nic konkretengo nie znalazłem.....
no to napiszem jeszcze raz, bo się pewnie gdzieś schowało:
wariant 1: kupić w sklepie gotowe i za słup...
wariant 2: pszenne
300g mąki
40g masła
0.5 łyżeczki soli
100-150ml ciepłej wody
mąkę dobrze wyciapsiać z masłem i solą, dodawać po trochu wody i szybko
wyrobić na miękkie, elastyczne ciasto.
Przykryć i dać pół godziny odpocząć rękom i ciastu.
Zrobić kiełbaskę i pokroić na 12 równych kawałków.
Profesjonaliści formują rękami okrągłe placki o średnicy 20cm, amatorzy
używają wałka.
Smażyć na suchej patelni po 2min z każdej strony, aż rogi będą brązowe.
Odstawić na bok i przykryć ściereczką, aby zostały ciepłe.
wersja 3: kukurydziana
250g mąki kukurydzianej
łyżeczka soli
250ml ciepłej wody.
Reszta taka sama, tylko do rozwałkowania polecają folię plastikową. Nie
wiem, ja robiłem namączonym wałkiem (ale w normalnej mące).
No i wsio
nadzienie jakie chcesz
Waldek
|