Data: 2003-07-14 15:21:04
Temat: Re: Tunczyk
Od: Nikodem Kuźnik <n...@W...albatros.gliwice.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Artur Nowacki @ Work wrote:
> Mam male pytanko.
> Niedawno widzialem w rybnym niedaleko tuszki z Tuńczyka, świeże (tzn nie
> mrożone).
>
> Zasatanowilo mnie tylko to, że były wielkości bardziej wyrośniętego
> śledzia.
> Ktoś ma z czymś takim doświadczenie ???
> Warto spróbować ???
> Jeśli tak to co z tego zrobić ???
Byc moze jest to tunczyk srebrzysty, zwany tez trewalem. Najczesniej
spotykane tusze tej rybki maja ok. 20-40 dag. Ja kupuje wedzonego trewala i
bardzo mi smakuje - troche tlusty, ale delikatny w smaku, nie za slony.
Mysle, ze na pewno warto sprobowac. Proponuje jakis przepis jak dla lososia.
Pozdrawiam,
Nik
|