« poprzedni wątek | następny wątek » |
51. Data: 2015-07-12 11:44:30
Temat: Re: TwarożekW dniu 2015-07-11 o 08:20, Qrczak pisze:
> Dnia 2015-07-11 00:37, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
>>
>> Nawiasem, dawniej trzeba było ładnie uśmiechnąć się do sprzedawczyni i
>> poprosić o możliwość skosztowania sera. Bardzo często bywały w sprzedaży
>> zbyt kwaśne do niektórych celów.
>> Teraz nabycie w miarę kwaśnego sera graniczy z cudem, wszystkie są
>> ledwie lekko kwaśne...
>
> Teraz wszystkie, jak by się nie nazywały: sernikowy, twaróg, domowy,
> babuni, wszystkie są robione na jedno, najczęściej kupowane, kopyto.
Osobiście wolę te mniej kwaśne sery, ale czasami niestety udaje mi się
taki kupić, np. serek mielony tzw. śmietankowy (sprzedawany w papierku z
czerwonym napisem) często jest lekko kwaśny. Poza tym regionalni
dostawcy "ekologiczni" też miewają sery kwaśne.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
52. Data: 2015-07-12 11:57:06
Temat: Re: TwarożekW dniu .07.2015 o 20:55 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
> Dnia 2015-07-11 14:38, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
(...)
>> Wojenne doświadczenia nie są dobrą rekomendacją :)
>
> Dla mnie akurat są, nie było Biedronek.
(...)
Szkoda czasu na bezproduktywne gadanie, Paniusiu...
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
53. Data: 2015-07-12 12:18:28
Temat: Re: TwarożekW dniu 2015-07-12 o 11:40, Qrczak pisze:
>
> Moje dzieci mogę jeszcze rozgrzeszyć z tego błędu (mamo, ile się
> gotuje bób, bo w internetach różnie podają?)
A to akurat nie takie głupie pytanie, bo - z tego co zdążyłam się
zorientować - bywa różnie i zależy od bobu. Gotowałam na parze 2 razy -
raz wystarczyło 15 minut w zupełności, a za drugim razem to było
odrobinę za krótko.
BTW Zrobiłam bób na dwa sposoby. Jeden na sucho - z boczkiem, koperkiem,
parmezanem i jajkiem sadzonym (ktoś tu podawał link do przepisu) - ten
nie spotkał się ze zbyt wielkim uznaniem. Drugi w curry - z młodą
cebulką, pomidorami, jogurtem - ten okazał się znacznie lepszy.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
54. Data: 2015-07-12 12:55:18
Temat: Re: TwarożekDnia 2015-07-12 12:18, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
> W dniu 2015-07-12 o 11:40, Qrczak pisze:
>>
>> Moje dzieci mogę jeszcze rozgrzeszyć z tego błędu (mamo, ile się
>> gotuje bób, bo w internetach różnie podają?)
>
> A to akurat nie takie głupie pytanie, bo - z tego co zdążyłam się
> zorientować - bywa różnie i zależy od bobu. Gotowałam na parze 2 razy -
> raz wystarczyło 15 minut w zupełności, a za drugim razem to było
> odrobinę za krótko.
Dlatego zawsze próbuję.
> BTW Zrobiłam bób na dwa sposoby. Jeden na sucho - z boczkiem, koperkiem,
> parmezanem i jajkiem sadzonym (ktoś tu podawał link do przepisu) - ten
> nie spotkał się ze zbyt wielkim uznaniem. Drugi w curry - z młodą
> cebulką, pomidorami, jogurtem - ten okazał się znacznie lepszy.
Cieszę się.
Mnie został jeszcze w zamrażalniku zeszłoroczny, jakiejś pasty a'la
hummus muszę spróbować.
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
55. Data: 2015-07-12 13:01:24
Temat: Re: TwarożekDnia Sun, 12 Jul 2015 07:36:53 +0200, Chiron napisał(a):
> W takim razie ruszam na poszukiwanie koziego mleczka:-)
Dla mnie ono ma specyficzny smak i szczególnie zapaszek - nie tykam :-)
--
XL
W Europie narasta arogancja Żydów, a nie antysemityzm - Stanisław
Michalkiewicz: https://www.youtube.com/watch?v=_n8UaecoYBU
Polecam od 5:08
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
56. Data: 2015-07-12 13:03:12
Temat: Re: TwarożekDnia Sun, 12 Jul 2015 07:37:57 +0200, Chiron napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:14au8kt60va3v$.1vgqvochq5bal.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 11 Jul 2015 15:37:08 +0200, Chiron napisał(a):
>>
>>> Czy z
>>> serwatki można coś zrobic- czy wylać?
>>
>> Wylać serwatkę z PRAWDZIWEGO mleka? - gdzież tam no, dodać koper, ogórki,
>> buraczki, jaja na twardo i co tam komu... - CHŁODNIK zrobić, schłodzić,
>> podac z ziemniakami okraszonymi słoniną, chłodnik śmietaną okraszając :-)
>
> Dobra, poszukam coś o chłodniku. To się małżowinka zdziwi:-)
>
OK. Smietana konieczna, bo to wszak konsystencję wodnistą dosyć ma.
Z serwatki bardzo zdrowe są też napoje na upały:
https://www.google.pl/?gfe_rd=cr&ei=PEmiVf-bNMqv8weL
xoDIBw&gws_rd=ssl#q=nap%C3%B3j+z+serwatki
--
XL
W Europie narasta arogancja Żydów, a nie antysemityzm - Stanisław
Michalkiewicz: https://www.youtube.com/watch?v=_n8UaecoYBU
Polecam od 5:08
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
57. Data: 2015-07-12 13:03:29
Temat: Re: TwarożekDnia 2015-07-12 11:57, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
> W dniu .07.2015 o 20:55 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
>
>> Dnia 2015-07-11 14:38, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
>
> (...)
>>> Wojenne doświadczenia nie są dobrą rekomendacją :)
>>
>> Dla mnie akurat są, nie było Biedronek.
> (...)
>
> Szkoda czasu na bezproduktywne gadanie, Paniusiu...
Też tak myślę, nerwusku.
Syty głodnego nie zrozumie.
Q
--
http://www.psychologia.edu.pl/czytelnia/50-artykuly/
620-co-kogo-smieszy-o-roznicach-indywidualnych-w-pre
ferencjach-komizmu-u-ludzi-doroslych.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
58. Data: 2015-07-12 13:04:34
Temat: Re: TwarożekDnia Sun, 12 Jul 2015 07:52:44 +0200, Chiron napisał(a):
> Użytkownik "Qrczak" <q...@q...pl> napisał w wiadomości
> news:55a167e9$0$2191$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> Nie twierdziłem, że znam się na biologii
>>>>> :-)
>>>>>
>>>>> --
>>>>>
>>>>> Chiron, smakosz mleka prosto od krowy- a najlepiej od kozy
>>>>
>>>> Nie jesteś sam.
>>>
>>> A tak a propos- czy to prawda (bo nie moge potwierdzić tej informacji),
>>> że kozie mleko (w przeciwieństwie do krowiego) jest przez człowieka
>>> trawione- przez całe życie?
>>
>> Najlepsze dla ludzi to chyba jest ludzkie.
>> Ale drogie i rzadko dostępne w markietach.
>>
>> Q
>> --
>> a propos chodziło o co innego
>
> Czytałem książkę o historii mojego miasta. Otóż w okresie międzywojennym
> powstała organizacja społeczna (a propos- było ich całe mnóstwo- takich
> oddolnych inicjatyw), która zbierała mleko od kobiet, które miały nadmiar- i
> przekazywała tym, którym go brakowało (a raczej ich dzieciom). Ciekawa
> inicjatywa.
>
I nadal aktualna:
https://www.google.pl/?gfe_rd=cr&ei=pkmiVePNCcqv8weL
xoDIBw&gws_rd=ssl#q=bank+mleka
--
XL
W Europie narasta arogancja Żydów, a nie antysemityzm - Stanisław
Michalkiewicz: https://www.youtube.com/watch?v=_n8UaecoYBU
Polecam od 5:08
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
59. Data: 2015-07-12 13:05:10
Temat: Re: TwarożekDnia Sun, 12 Jul 2015 07:55:49 +0200, Chiron napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:fv9ce9dmpfzn.1s8zo0ws8z8pt$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 10 Jul 2015 06:19:58 +0200, Chiron napisał(a):
>>
>>> Ostatnio próbuję robić sam twarożek.
>>
>> Ja od kilku dobrych lat zbieram siły na zamiary do robienia wszelkich
>> serów
>> - w domu:
>> http://robimy-domowe-sery.blog.pl/
>> Może wkrótce zwiększę cotygodniowe mleczne zamówienie u Pani Baby, kto
>> wie... Chodzi za mną domowa mozzarella i żółte sery...
>>
>
> No niestety- dla mieszkańców bloków częstym powodem uniemożliwjającym
> wprowadzanie w życie takich fantazji jest brak chłodnego miejsca- np
> piwnicy, gdzie można to przechowywać.
>
Sery podpuszczkowe świetnie się nadają do zamrażania :-)
--
XL
W Europie narasta arogancja Żydów, a nie antysemityzm - Stanisław
Michalkiewicz: https://www.youtube.com/watch?v=_n8UaecoYBU
Polecam od 5:08
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
60. Data: 2015-07-12 13:05:44
Temat: Re: TwarożekDnia Sun, 12 Jul 2015 08:07:15 +0200, Chiron napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:16rgfv6e2hmmp$.cqek8c7u4mbm$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 10 Jul 2015 06:19:58 +0200, Chiron napisał(a):
>>
>>> "gumowa"
>>> masa. Może ktoś mi podpowiedzieć, co źle robię? Zaznaczam, że nie
>>> dopuszczam
>>> do zagotowania się mleka- tylko podgrzewam
>>
>> I chyba za długo podgrzewasz. Naprawdę lepiej jest podziałać szokowo, a
>> krócej - przepis z proporcją 1:1 jest sprawdzony przeze mnie od lat -
>> robiłam tak serek już dla moich dzieci, kiedy były maleńkie, czyli już od
>> 30 lat, tyle że wtedy, z obawy przed gruźlicą krów, zakwaszałam gotowane,
>> oziebione do temperatury ciała mleko, a dalej już normalnie, tj. kiedy
>> sieę
>> zsiadło, wlewałam do wrzącego.
>
> No ale jak na początku gotowałem- to od razu robiła się "guma".
Dla mnie niepojęte.
--
XL
W Europie narasta arogancja Żydów, a nie antysemityzm - Stanisław
Michalkiewicz: https://www.youtube.com/watch?v=_n8UaecoYBU
Polecam od 5:08
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |