Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.d
ialog.net.pl!not-for-mail
From: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Tycie - wszystkiemu winna jest glukoza!
Date: Thu, 18 Sep 2003 06:07:50 +0200
Organization: Dialog Net
Lines: 33
Message-ID: <bkbb2l$p5v$1@absinth.dialog.net.pl>
References: <5...@n...onet.pl>
<4...@j...jasien.net>
NNTP-Posting-Host: dial-1975.elblag.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: absinth.dialog.net.pl 1063858070 25791 62.87.227.183 (18 Sep 2003 04:07:50
GMT)
X-Complaints-To: http://www.dialog.pl/dialog/internet/internet.php?id=41
NNTP-Posting-Date: Thu, 18 Sep 2003 04:07:50 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:23138
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Karolina Matuszewska" <g...@i...pl.antyspam> napisał w
wiadomości
news:4CC40F9F423ADA44B33E2E6448A209210156A219@jplwan
t003.jasien.net...
> In news:57b4.00000409.3f686058@newsgate.onet.pl,
> magda <m...@f...pl> typed:
>
> > Witam....
> > To bardzo proste.....
> >
> > Glukoza, w wysokich stężeniach jest toksyczna dla elementów
> > komórkowych krwi - niszczy je, poprzez mechanizm osmotyczny - ten
> > sam, który sprawia, że cukier zabija bakterie w konfiturach babuni i
> > nadaje im wielomiesięczną trwałość.
>
> Eeee.... Przeciez cukier moze byc genialna pozywka dla bakterii,
Może być, oczywiście. Bakterie odżywiają się właśnie cukrami. W owocach też
są cukry i dlatego owoce fermentują i gniją. Jednak jest jeden warunek.
Stężenie cukru nie może być zbyt wysokie.
a
> wielomiesieczna trwalosc konfiturom babuni nadaje pasteryzacja - czyli
> tluczenie drobnoustrojow wysoka temperatura. Mozesz w ogole nie dac cukru
do
> konfitur i je zapasteryzowac - tez beda trwale, tyle, ze kwasne.
Możesz też w ogóle nie pasteryzować, tylko dać odpowiednio dużo cukru. Tak
kiedyś moja żona konserwowała poziomki dla dzieci.
Pozdrawiam
Leszek
|