Data: 2001-12-03 22:03:18
Temat: Re: Tylko dla amatorow kaszki manny
Od: "Sabinka" <s...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:vju0stgiu8gqfpptql61k28r4jq5fn7lg6@4ax.com...
> Nie wiem, czy tak robicie...najpierw roztopic w ranku maslo,
> dodac kaszke manne, cukier i rodzynki
(...)
> czy odkrylam Ameryke?
Nie, Indie dla odmiany :-)))
Halawa:
650 ml wody lub mleka albo kazdego po polowie
300 g cukru
10 nitek szafranu (niekoniecznie)
1/2 l startej galki muszkatolowej
35 g rodzynek
35 g orzechow laskowych lub wloskich (niekoniecznie)
200 g masla
225 g kaszy manny
Do wody (lub mleka) wsypac cukier, szafran i galke muszkatolowa. Gotowac
przez minute. Dodac rozynki, zmniejszyc ogien i gotowac dalej. Orzrechy
lekko podprazyc, drobno posiekac i odstawic.
W garnku, na srednim ogniu, roztopic maslo. Wsypac kasze manne i prazyc
przez 10-15 min, mieszajac drewniana lyzka. Kiedy kasza bedzie miala zloty
kolor zlotobrazowy, a maslo zacznie sie od niej oddzielac, zmniejszyc ogien
i powoli jedna reka wlewac do kaszy slodki plyn, a druga caly czas mieszac.
Ostroznie! Kiedy plyn zetknie sie z goraca kasza, mieszanka zacznie pryskac.
Przez chwile szybko mieszac, by nie powstaly grudki. Wrzucic posiekane
orzechy. Przykryc i gotowac na malym ogniu przez 2-3 min, az kasza wchlonie
caly plyn. Pod koniec zamieszac jeszcze kilka razy szybkim ruchem, aby
halawa stala sie pulchna. Podawac na goraco lub ostudzona do temperatury
pokojowej.
Czas przygotowania 25 min.
Koniec cytatu.
Ja (jak chyba i krysznowcy) dodaje dowolne bakalie i zywe owoce rowniez. Gdy
mnie tym kiedys poczestowali, bylam naprawde pod wrazeniem. Tam u nich byl
chyba jeszcze ananas. I smak nie ma wiele wspolnego z taka zwykla manna na
mleku (choc tez lubie :-))
Z pozdrowieniami,
Sabina
Ps. Jest tez takie cos jak "Upma" - manna z warzywami, manne tez sie
przedtem smazy. Rowniez przepyszne!
--
http://stranslator.republika.pl
|