Data: 2002-05-07 14:26:39
Temat: Re: WAZNE URODZINY
Od: "MonisiaNSX-R" <m...@i...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
OJEJ jestescie bardzo kochane dziekuje za pomysly i przepisy na te
wszystkie torty :) zaraz je sobie wydrukuje i schowam gleboko, ale nie
obrazcie sie na mnie za to co teraz napisze: Solenizant nie znosi owocowych
ciast i tylko toleruje czekolade! Ostatnio powiedzial mi, ze zjadby tort
czekoladowo-cytrynowy i co teraz? Na necie jest troche przepisow ale polowa
nie jest sprawdzona:( Tu przynajmniej wiem, ze podacie mi przepis, ktory
bedzie w porzadku a tak to eeee szkoda
ac:(
--
> > Dobra najpierw kilka "sprawdzonych' grupowo tortow
> >
> > 1.TORT ANANASOWY MAGDALENY BASSETT
>
> Jesli mowa o sprawdzonych przepisach na torty, to warto jeszcze wspomniec
> o torcie ananasowym Magdy G. Zrobilam go w ten weekend i potwierdzam,
> ze jest pyszny.
> *******
> Tort ananasowy Magdy G.
>
> Składniki:
> puszka ananasa
> 10 jajek
> 1 budyń śmietankowy słodzony
> kostka masła
> szklanka cukru
> szklanka mąki tortowej
> łyżeczka proszku do pieczenia
> 25 dkg cukru pudru
> 25 dkg kokosu
> 4 kieliszki wódki (wolę rum)
> trochę margaryny i bułki tartej do wyłożenia blachy
>
> Biszkopt:
> Ubić 5 jajek (żółtka i białka razem), dodać szklankę cukru, potem szklankę
> mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Piec ok. 20-30 min w 180 stopniach.
> Całe ciasto starcza na dwa biszkopty. Można je piec osobno lub razem i
> później przekroić. Można je nasączyć alkoholem.
>
> Masa kokosowa:
> Ubić na sztywno 5 białek, dodawać stopniowo 25 dag cukru pudru, a na koniec
> wsypać cały kokos (zostawić trochę na przyozdobienie tortu). Piec 40 minut w
> 180 stopniach.
>
> Masa kremowa:
> Odlać sok z ananasów do szklanki, uzupełnić przegotowaną, zimną wodą do
> pełna. Następnie rozmieszać budyń w odrobinie soku, dodać 5 żółtek, łyżkę
> mąki pszennej i wszystko zmiksować. Następnie całą masę wlać do gotującej
> się pozostałej części soku. Gotować całość na małym ogniu ciągle mieszając -
> masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu (mogą utworzyć się grudki,
> ale to nic nie szkodzi).
> Rozmiksowa
ć kostkę masła i dodać ostudzoną (zimną!!!) masę bydyniową i 2 - 3
> kieliszki alkoholu. Dobrze wymieszać - można tu użyć także miksera.
>
> Wykończenie:
> Jeden biszkopt kładziemy na spód, smarujemy masą i układamy na niej bardzo
> drobno pokrojone ananasy. Kładziemy na tym warstwę kokosową, smarujemy
masą
> i kładziemy znów pokrojone ananasy. Na górę kładziemy drugi biszkopt. Cały
> tort smarujemy pozostałą masą a górną część dekorujemy według uznania. Np.
> można delikatnie posypać kokosem i przybrać owocami.
>
> Zamiast ananasów robię ten tort także z brzoskwiniami.
> Raz spróbowałam i z tym i z tym. Też był pyszny.
> *******
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
|