Data: 2002-05-07 12:55:49
Temat: Re: WAZNE URODZINY
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik AgataW <a...@g...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> Dobra najpierw kilka "sprawdzonych' grupowo tortow
>
> 1.TORT ANANASOWY MAGDALENY BASSETT
Jesli mowa o sprawdzonych przepisach na torty, to warto jeszcze wspomniec
o torcie ananasowym Magdy G. Zrobilam go w ten weekend i potwierdzam,
ze jest pyszny.
*******
Tort ananasowy Magdy G.
Składniki:
puszka ananasa
10 jajek
1 budyń śmietankowy słodzony
kostka masła
szklanka cukru
szklanka mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
25 dkg cukru pudru
25 dkg kokosu
4 kieliszki wódki (wolę rum)
trochę margaryny i bułki tartej do wyłożenia blachy
Biszkopt:
Ubić 5 jajek (żółtka i białka razem), dodać szklankę cukru, potem szklankę
mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Piec ok. 20-30 min w 180 stopniach.
Całe ciasto starcza na dwa biszkopty. Można je piec osobno lub razem i
później przekroić. Można je nasączyć alkoholem.
Masa kokosowa:
Ubić na sztywno 5 białek, dodawać stopniowo 25 dag cukru pudru, a na koniec
wsypać cały kokos (zostawić trochę na przyozdobienie tortu). Piec 40 minut w
180 stopniach.
Masa kremowa:
Odlać sok z ananasów do szklanki, uzupełnić przegotowaną, zimną wodą do
pełna. Następnie rozmieszać budyń w odrobinie soku, dodać 5 żółtek, łyżkę
mąki pszennej i wszystko zmiksować. Następnie całą masę wlać do gotującej
się pozostałej części soku. Gotować całość na małym ogniu ciągle mieszając -
masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu (mogą utworzyć się grudki,
ale to nic nie szkodzi).
Rozmiksować kostkę masła i dodać ostudzoną (zimną!!!) masę bydyniową i 2 - 3
kieliszki alkoholu. Dobrze wymieszać - można tu użyć także miksera.
Wykończenie:
Jeden biszkopt kładziemy na spód, smarujemy masą i układamy na niej bardzo
drobno pokrojone ananasy. Kładziemy na tym warstwę kokosową, smarujemy masą
i kładziemy znów pokrojone ananasy. Na górę kładziemy drugi biszkopt. Cały
tort smarujemy pozostałą masą a górną część dekorujemy według uznania. Np.
można delikatnie posypać kokosem i przybrać owocami.
Zamiast ananasów robię ten tort także z brzoskwiniami.
Raz spróbowałam i z tym i z tym. Też był pyszny.
*******
Pozdrawiam
Lilla
|