Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: WAZNE URODZINY
Date: Tue, 7 May 2002 14:55:49 +0200
Organization: lubman
Lines: 60
Message-ID: <ab8j0s$1en$1@news.lublin.pl>
References: <ab10aj$sis$1@news.tpi.pl> <3cd409d7$1_1@news.vogel.pl>
<ab8e16$mrn$1@news.tpi.pl> <ab8ffa$a44$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.115
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.lublin.pl 1020776285 1495 195.117.192.115 (7 May 2002 12:58:05 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 7 May 2002 12:58:05 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:107326
Ukryj nagłówki
Użytkownik AgataW <a...@g...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> Dobra najpierw kilka "sprawdzonych' grupowo tortow
>
> 1.TORT ANANASOWY MAGDALENY BASSETT
Jesli mowa o sprawdzonych przepisach na torty, to warto jeszcze wspomniec
o torcie ananasowym Magdy G. Zrobilam go w ten weekend i potwierdzam,
ze jest pyszny.
*******
Tort ananasowy Magdy G.
Składniki:
puszka ananasa
10 jajek
1 budyń śmietankowy słodzony
kostka masła
szklanka cukru
szklanka mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
25 dkg cukru pudru
25 dkg kokosu
4 kieliszki wódki (wolę rum)
trochę margaryny i bułki tartej do wyłożenia blachy
Biszkopt:
Ubić 5 jajek (żółtka i białka razem), dodać szklankę cukru, potem szklankę
mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Piec ok. 20-30 min w 180 stopniach.
Całe ciasto starcza na dwa biszkopty. Można je piec osobno lub razem i
później przekroić. Można je nasączyć alkoholem.
Masa kokosowa:
Ubić na sztywno 5 białek, dodawać stopniowo 25 dag cukru pudru, a na koniec
wsypać cały kokos (zostawić trochę na przyozdobienie tortu). Piec 40 minut w
180 stopniach.
Masa kremowa:
Odlać sok z ananasów do szklanki, uzupełnić przegotowaną, zimną wodą do
pełna. Następnie rozmieszać budyń w odrobinie soku, dodać 5 żółtek, łyżkę
mąki pszennej i wszystko zmiksować. Następnie całą masę wlać do gotującej
się pozostałej części soku. Gotować całość na małym ogniu ciągle mieszając -
masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu (mogą utworzyć się grudki,
ale to nic nie szkodzi).
Rozmiksować kostkę masła i dodać ostudzoną (zimną!!!) masę bydyniową i 2 - 3
kieliszki alkoholu. Dobrze wymieszać - można tu użyć także miksera.
Wykończenie:
Jeden biszkopt kładziemy na spód, smarujemy masą i układamy na niej bardzo
drobno pokrojone ananasy. Kładziemy na tym warstwę kokosową, smarujemy masą
i kładziemy znów pokrojone ananasy. Na górę kładziemy drugi biszkopt. Cały
tort smarujemy pozostałą masą a górną część dekorujemy według uznania. Np.
można delikatnie posypać kokosem i przybrać owocami.
Zamiast ananasów robię ten tort także z brzoskwiniami.
Raz spróbowałam i z tym i z tym. Też był pyszny.
*******
Pozdrawiam
Lilla
|