Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia WAZNE URODZINY Re: WAZNE URODZINY

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: WAZNE URODZINY

« poprzedni post
Data: 2002-05-07 12:04:21
Temat: Re: WAZNE URODZINY
Od: AgataW <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

"MonisiaNSX-R" <m...@i...com> wrote:

>Nikt nie ma zadnych pomyslow? no prosze !!! POMOCYYYYY !!!!!!!!!
>Swietowac bede pozniej jak wszystko zostanie skonczone a puki co to nic nie
>wiem :( chyba sie zaraz rozpalcze!!!!

Dobra najpierw kilka "sprawdzonych' grupowo tortow

1.TORT ANANASOWY MAGDALENY BASSETT

Tort ananasowy
Moj biszkopt
Budyn waniliowy
ananasy pokrojone na kawalki (okolo 400gr puszka)
sok z ananasow plus rowna ilosc wodki albo pomaranczowego likieru
bita smietana (pol szklanki smietanki, lyzka cukru + jedna paczka
Stabilizatora Oetkera)

"Biszkopt przekroic na 3 plastry, uzyc gore jako spod, nasaczyc 1/3
sokowodki, przelozyc 1/2 budyniu, rozprowadzic 1/2 ananasow, przykryc
srodkowym plastrem, nasaczyc, na to budyn, ananasy, nastepnie spodni
plaster nasaczyc od spodu przed nalozeniem na tort, nalozyc na wierzch,
pokryc bita smietana, ozdobnie lub artystycznie, posypac czyms:
porzeczkami, jagodami, malinami, skorka pomaranczowa, fiolkami w cukrze
- co pod reka.
A teraz przepisy:
Biszkopt
6 jajek, rozdzielonych
3/4 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki maki
Rozgrzac piec do 180C/350F. Tortownice wysmarowac maslem i
wysypac maka, nie
bulka tarta.
Ubic mikserem bialka, i gdy srednio ubite, dodac po trosze 3/4 szklanki
cukru, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem.
Ciagle ubijajac,
dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund pomiedzy. Dodac make i
delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, czy reka, juz bez
miksera. Przelac do
formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow. Sprawdzic
patyczkiem.
Budyn
1 szklanka mleka
1 szklanka smietanki
4 zoltka
1/2 szklanki cukru
2 lyzki esencji waniliowej albo 2 cukry waniliowe
1/4 szklanki maki zwyklej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej (zmiana z poprzedniego
przepisu, gdzie bylo 1/2
szklanki - wydaje mi sie, ze maka kukurydziana, ktora ja uzywam, nie
"twardnieje" az tak, jak ziemniaczana)
Z cukru i zoltek zrobic kogel mogel, dodac obie maki, dobrze
wymieszac, dodac
smietanke, wymieszac, az gladkie. Dodac mleko, podgrzac w garnuszku
powoli, az zacznie bulgotac, i bedzie geste nieustannie
mieszajac, przelac do
miski do
wystygniecia. Nabic kawalek masla na widelec i pomazac po powierzchni
goracego budyniu, co zapobiegnie powstaniu korzucha. T
Mozna zamienic ananasy na inne owoce, ale trzeba zawsze wymyslic jakis
sok do nasaczania, z wodka lub brandy."
(C)Copyright 2001 All rights reserved
Autor:Magdalena Bassett

2.Tort Rafello

1. BISZKOPT
> 5 bialek
> 5 zoltek
> 2/3 szklanki cukru
> 1 i 1/4 szklanki maki
Rozgrzac piec do 180C/350F. Tortownice wysmarowac maslem i
wysypac > maka, nie bulka tarta. > Ubic mikserem bialka, i gdy
srednio ubite, dodac po trosze 2/3 szklanki > cukru, ciagle
ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem. Ciagle ubijajac, >
dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund pomiedzy. Dodac make i >
delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, czy reka, juz bez
miksera. Przelac > do formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac
od brzegow. Sprawdzic > patyczkiem.

2. MASA
1 litr Smietany 30 % (wystarczy 1/2 litra)
25 dkg bialej czekolady
Smietanfix (lub inny usztywniacz)
wiórki kokosowe.
Biszkopt przekroic, jedna czesc pokruszyc. Czekolade rozpuscic
(w garnuszku na parze) i dodac 20 ml smietany. Reszte smietany
ubic ze smietanfixem, dodac do niej rozpuszczona czekolade i
pokruszony biszkopt. Mase wylac na druga czesc biszkoptu, posypac
wiórkami kokosowymi i wstawic do lodówki.

przepis grupowy znaczy autor zaginal posrod zachwytow

3 Tort z Grenoble Anetka

Potrzeba: 4 jajka, 280g cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia,
280g mielonych orzechów, najlepiej włoskich, torebkę cukru
waniliowego. Żółtka się uciera z cukrem, białka ubija na pianę ze
szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj ze dwie łyżki cukru,
piana będzie sztywniejsza. Wrzuca się ubitą pianę do żółtek,
miesza, potem wsypuje orzechy i proszek, miesza delikatnie, wyrzuca
na tortownicę i piecze przez 45 minut w temp. 180 st.C.

Krem: 200g czekolady, 2.5dl śmietanki słodkiej kremówki, 4
łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Wszystko razem doprowadzić do
wrzenia ciągle mieszając, ostudzić. Oryginalny przepis: Przeciąć
biszkopt wzdłuż na pół, przełożyć kremem, posmarować też wierzch i
boki. Posypać kakao lub tartą czekoladą i udekorować połówkami
orzechów włoskich. Moja modyfikacja: przeciąć na 3 części,
nakropić rumem, ubić 2.5dl śmietany kwaśnej ze 1 dl śmietanki
kremówki i paczką cukru waniliowego. Jako pierwszą warstwę dać krem
czekoladowy, przykryć kawałkiem biszkopta, nałożyć bitą
śmietanę, przykryć, posmarować wierzch resztą kremu czekoladowego,
udekorować połówkami orzechów włoskich i płatkami migdałów.
Śmietana dodaje nieco lekkości, a rum aromatu, a tort dużo ładniej
wygląda z płatkami migdałów niż z kakao." Anetek --

4.Tort Anetka

"Tort biszkoptowy z brzoskwiniami

Biszkopt: 5 jajek, 5 łyżek cukru, paczka cukru waniliowego, 2
łyżki mąki, 2-3 łyżki utartych migdałów lub orzechów. Ucieramy
żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę i migdały,
ubijamy pianę z białek, dodając pod koniec łyżeczkę cukru,
mieszamy delikatnie z masą z żółtek, wykładamy na tortownicę
(posmarowaną masłem i posypaną tartą bułką lub mąką), pieczemy 15-20
minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy,
studzimy, przekrawamy na 2 albo 3 części.

Do przełożenia: puszka brzoskwiń, 250g kremówki, żelatyna,
odrobina cukru waniliowego do śmietanki. Jeśli chcemy, aby tort był
jeszcze lżejszy, możemy zamiast kremówki użyć śmietanki
'Śnieżki' - wtedy potrzeba 2 torebki. 2-3 połówki brzoskwiń odkładamy
do dekoracji. Resztę kroimy w kawałeczki. Namaczamy żelatynę w
zimnej wodzie, po spęcznieniu podgrzewamy, aż się rozpuści.
Nakrapiamy biszkopt zalewą brzoskwiniową (tą z puszki; można
dodać też odrobinę Apricot Brandy dla aromatu). Resztę zalewy
mieszamy z żelatyną, wrzucamy pokrojone brzoskwinie, czekamy, aż
zacznie tężeć. Nakładamy na spód biszkoptu, i jeżeli udało się
przekroić biszkopt na 3 części, przykrywamy drugą. Ubijamy
śmietanę. Nakładamy ubitą śmietanę albo na kolejny krążek biszkoptu,
albo na zastygniętą już brzoskwiniową galaretkę, zostawiając
około 1/4 do posmarowania górnego krążka biszkoptu. Nakładamy
wierzch, smarujemy go pozostałą bitą śmietaną i dekorujemy
cząstkami brzoskwiń. Tort ładnie wygląda, gdy do dekoracji dorzuci się
np. plasterki kiwi, całe migdały/orzechy, etc. Wstawiamy na
jakieś 2 godziny do lodówki. Można go jeść od razu, można i
następnego dnia."

5. Tort z gotowanej (kwasnej) smietany

" 2 l mleka
1/2 l gestej smietany (30%)
5 calych jaj
1 kostka masla (nie margaryny)
1 (lub mniej - zalezy jak kto lubi) szklanka cukru pudru
cukier waniliowy (paczka)
bakalie owoce
1 lub 2 galaretki
Jaja miksujemy ze smietana i wlewamy na gotujace sie mleko.
Wszystko ma sie gotowac do obwarzenia. Ma powstac nie za mocno
sciety twarozek, ktory odcedzamy wylewajac na geste sito i
czekamy az wystygnie. W miedzyczasie kostke masla ucieramy z cukrem
pudrem i cukrem waniliowym. Potem caly czas ucierajac dodajemy
po lyzce wystudzony twarozek, a na koncu, gdy juz powstanie
jednolita masa, wrzucamy bakalie. Calosc wlewamy do tortownicy
(mozna na biszkopt) i wstawiamy do lodowki. Przygotowujemy
galaretke wg przpisu na opakowaniu, na naszym torcie ukladamy owoce i
zalewamy galaretka. I znowu wsadzamy do lodowki." Krasnalka

6.Tort szwarcwaldzki wedlug Anetka

Tort szwarcwaldzki robi się nieco inaczej, bo czekoladę dodaje
się do biszkoptu, a przekłada go wiśniami i bitą śmietaną. Mój
przepis jest taki:
5 jaj, 5-6 łyżek cukru, 200g gorzkiej czekolady do wypieków,
paczuszka cukru waniliowego, 5 łyżek mąki - to na biszkopt.
Do nadziania: słoik kompotu wiśniowego, albo pół kilograma
świeżych wiśni (wydrylowanych), cukier do smaku, żelatyna, 500g
śmietany, cukier waniliowy, kirsz do nakrapiania tortu.
Biszkopt robi się prosto: żółtka uciera się z cukrem na pulchną
masę, czekoladę roztapia na łaźni wodnej (należy najpierw
zetrzeć część czekolady na grubej tarce na wiórki, których użyjemy
do dekoracji - niedużo, dwie-trzy kostki), dodaje po łyżce
roztopionej czekolady do żółtek, cały czas ucierając. Następnie
mąka, potem ubijamy pianę z białek, łączymy wszystko, wylewamy na
tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką, pieczemy
około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić patyczkiem
przed wyjęciem, czy biszkopt już upieczony.
Wiśnie do nadzienia przygotowuje się tak: jeśli używamy kompotu
wiśniowego, należy odsączyć wiśnie, a sok zmieszać z namoczoną
i rozpuszczoną żelatyną (1 mała paczuszka wystarczy). Jeśli
trzeba, dosłodzić. Świeże wiśnie natomiast należy umyć,
wydrylować, zasypać cukrem, zostawić, aż puszczą sok, potem podgrzać, aż
się cukier rozpuści. Jeśli za kwaśne, dodać cukru. Dodać
żelatynę, jak wyżej. Odłożyć kilka wiśni do dekoracji. Przeciąć tort
na 2-3 części wzdłuż. Nasączyć każdą kirszem i sokiem
wiśniowym. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Na spodzie ułożyć wiśnie,
zalać je tężejącą galaretką zrobioną z soku i żelatyny. Jak
zastygnie, przykryć krążkiem biszkoptu, jeśli się udało przeciąć
biszkopt na 3 części, jeśli nie, to nałożyć bezpośrednio na
galaretkę warstwę bitej śmietany. (około 2/3). Nałożyć wierzch
tortu, posmarować resztą bitej śmietany. Udekorować wiśniami i
wiórkami czekoladowymi.
Aneta Baran





 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
07.05 Lilla
07.05 MonisiaNSX-R
07.05 AgataW
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem