Data: 2001-12-03 12:41:01
Temat: Re: Waldemar pomocy!!!.
Od: "Ramzes" <w...@w...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <d...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:2...@n...onet.pl...
> >
> > > > indyjszczyzna, kurczak murgh mussalam.
> > >
> >
> > Odeślijcie mnie gdzie trzeba, bo nie wiem jaki to kurczak, lubie,
lubie...
> Kurakofanka Qd
Podaję za Waldemarem.Przekopiowalam z archiwum.
Pozdrawiam Ramzes.
Murgh Musallam
składniki będą wg hamerykańskich ilości, bo mie sie nie chce liczyć
0.75 cup jogurtu
3 krople esencji czosnkowej (a ze dwa ząbki, to nie łaska)
1.5 łyżeczki soli
0.5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka czili (no to ostre to będzie)
1.5 funta zdechlaka kurczaczego (to przecież uwodzenie nieletnich, ja bym
wziął większego)
przyprawy wymieszać z jogurtem. Kurczaka nakłuć widelcem i nasmarować papką
jogurtową ze wszech stron i ze środka.
Wziąć garnek taki, aby się drań zmieścił, podsmażyć w sklarowanym maśle (4
łyżki stołowe) (w oryginale ghee, czyli masło bawole) cebulę (1 cup, to
będą dwie średnie) aż się zrumienią.
Do tego dodać (kurczak jeszcze się marnuje) 10 nasion kardamonu, 1.5" (4cm)
cynamonu w pałkach, 6 goździków, 10 ziarenek pieprzu, 0.1łyżeczki gałki
muszkatołowej (mielonej), 2 bay leaves (what the hell is this??).
Gotować mieszając przez minutę. Włożyć kurczaka, uważaj by się nie omsknął,
bo będzie mycie. Dobrze poprzekręcać na różne strony, przykryć i gotować na
wolnym ogniu. Nie podlewać wodą, powinien się we własnym sosie gździć. Jak
Jak sos się zrobi gęsty, to jest gotowy.
Podać na półmisku, posypać 15 migdałami i 20 pistacjami, uprzednio
przysmażonych i grubo zmielonych i drobno poktojoną pietruszką. Wcinać na
gorąco.
|